Sikeres Kecsege Fesztivál a megyehatáron

Sikeres Kecsege Fesztivál a megyehatáron
Vidám hangulatban telt a hagyományteremtő szomszédolás.A Kecsege Fesztivál első napján Zöldturisztikai Konferencia zajlott Ároktőn az Általános Iskolában Ároktői érdekességek[.pdf – 6KB]

Ároktő, Tiszacsege – A rendezvényt köszöntötte Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Ároktő és Jónás Sándor ,Tiszacsege polgármestere. A polgármesterek köszöntőjükben utaltak rá: a települések lakói egy vadregényes vízi világ és szikes puszták között az ezerarcú Tisza-tavi tájon élnek. Tiszacsege Hajdú-Bihar megyéhez és az Észak-alföldi régióhoz tartozik, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el. Ároktő Borsod -Abaúj Zemplén megyéhez és az Észak-magyarországi régióhoz tartozik, a Bükki Nemzeti Park területén helyezkedik el. Mindkét település alapító tagja a Tisza-tavi Település Szövetségnek. Ez a kapocs az, amelyet a jövőben jobban szeretnének kihasználni – emelte ki Ároktő polgármestere. Ezért pályáztak a Kecsege-fesztivál megrendezésére is, melyből a jövőben hagyományt szeretnénk teremteni.

Természeti parkok határán

A konferencián előadást tartott Molnár Anita, a Tisza-tavi Regionális Projektiroda igazgatója az aktuális regionális tervekről. Szabó Katalin, kistérségi tanácsadó az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. részéről tartott beszámolót. Szó volt még két nemzeti park helyzetéről, a folyamatban lévő projektekről Baczur János, a Bükki és Világos János, a Hortobágyi Nemzeti Park idegenforgalmi osztályvezetője beszélt. A konfernciát követően a két nap a felhőtlen szórakozás és a két település lakói közötti virtuskodással és versengéssel telt el. Népi ügyességi játékok szórakoztatták a megjelenteket. Óriás csocsó bajnokság résztvevői lehettek. Volt aki a főzőversenyben, mások a horgászverseny során mérték össze tudásukat.
Talán a leglátványosabbnak a komphúzó verseny bizonyult, amikor több fordulóban döntötte el a két szomszédvár, hogy ki a legény – szó szerint – a gáton. Az erővel nem volt gond a mérkőzés – kötélszakadás miatt – döntetlennel végződött, így mindkét csapat megkapta a jól megérdemelt kupát (és a láda sört).