Magyarország

2010.06.17. 16:14

Az Országgyűlés elé terjesztik az akciótervvel kapcsolatos törvényeket

<p>Június 29-ig kivétel nélkül minden, a 29 ponthoz kapcsolódó törvényi kezdeményezést az Országgyűlés elé terjeszt a kormány - erről Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője számolt be csütörtökön, a Házbizottság ülése után.</p>

A parlament 28-án dönt az Állami Számvevőszék elnöki és alelnöki posztjáról, másnap pedig a köztársasági elnök személyéről. Az LMP és a Jobbik a törvényhozás tempóját kifogásolta, mindkét ellenzéki párt hosszabb időt kért az egyeztetésre egy-egy törvényjavaslat esetében.

Lázár János elmondta: a kormány gazdasági akciótervének mind a 29 pontjával kapcsolatos összes törvényi kezdeményezést benyújtják a parlament elé június 29-ig. A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés munkájának menetrendjéről elmondta: 28-án délután megválasztják az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, másnap délután 13 órától pedig a köztársasági elnök választás következik. A jelöltekre 25-én délig lehet javaslatot tenni. A jelöltek az Országgyűlésben egyenként 10 percet kapnak arra, hogy ismertessék elképzeléseiket, terveiket. Ha az első fordulóban nem sikerül államfőt választani, akkor még aznap délután második fordulót tartanak. Ha az is eredménytelen lesz, akkor június 30-án emiatt még egyszer összeülnek a képviselők - magyarázta a politikus.

Az ellenzéki kritika nem a személynek szól, hanem a pártnak

A Fidesz egyébként szerdán meghívta Balogh András thaiföldi nagykövetet, az MSZP államfőjelöltjét a párt jövő keddi frakcióülésére, hogy bemutathassa elképzeléseit. Lázár János kérdésre válaszolva arról is beszélt: a Fidesz az ÁSZ élére bárkit jelölhetett volna, az ellenzéki kritika nem a személynek szól, hanem a pártnak. Véleménye szerint vannak, akik nem tudják elfogadni a választási eredményeket. Hozzátette: a párt jelöltje, Domokos László minden esetben betartotta a törvényt, nem pedig megkerülte.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról számolt be: az ellenzék kérte az ülésen, hogy ne forduljon elő, hogy a Fidesz-KDNP pénteken benyújt egy javaslatot, hétfőn pedig már dönteni is kell róla. Hozzátette: ha van is a javaslatok között olyan, amivel egyetértenek, a módot elutasítják. A frakcióvezető szerint így nem lehet érdemi álláspontot kialakítani és szakértőkkel konzultálni.

A Lehet Más a Politika elnöke a független intézmények vezetői posztjairól azt mondta: nem elleneznek minden jelöltet, akit a Fidesz javasol, de kérik, hogy ne saját képviselőiket jelöljék. Emellett várják a választ arra is, hogy a Fidesz milyen szempontok alapján jelöl, mert fontos, hogy lássák a prioritásokat - fogalmazott Schiffer András.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyancsak a törvényhozás tempóját kifogásolta. A párt bízik benne, hogy a jövőben nem fordul elő még egy olyan helyzet, mint a médiával kapcsolatos szabályozások esetében. Az intézményvezetőkről szólva azt mondta: bárki is jelöl a posztokra, olyan emberekre van szükség, akik szakmai mércével is alkalmasak és a gyanú sem vetődik fel, hogy pártpolitika alapján hoz döntéseket.

Az MSZP a házbizottsági ülést követően nem kívánt megszólalni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!