Sikeres az ózdi panelprogram

A csaknem 40 ezer lakosú Ózdon 148 épülettömbben 5232 lakás található, amelyek megfelelnek az iparosított technológiával épült lakás (panelfelújítási) pályázat kiírásainak.

Fenti számból 2005-ben 4 lakótömb (az érintett lakások száma 169 db) nyújtott be sikeres pályázatot. Az összes elismerhető költség 108,3 millió forint volt. A pályázatokat az állam 35,9, az önkormányzat ugyancsak 35,9 millióval támogatta, a fennmaradó összeg a saját erőt tette ki. A pályázatok alapvetően hőszigetelésre és nyílászáró cserére irányultak. Ezen lakások esetében már meg is valósult a felújítás.
A 2006-ban ugyancsak 4 lakóháztömb (136 lakás) élt a pályázati lehetőséggel. A pályázatok összes elismerhető költsége 143 millió forint (46,6 millió önkormányzati támogatás és ezzel azonos összegű állami támogatás) volt. Az időjárást is figyelembe véve hamarosan a tényleges felújítási munkálatok is megkezdődnek. A felújítások ebben az esetben is elsősorban hőszigetelét és nyílászáró cserét céloztak meg.
Mindkét év pályázataiból látható, hogy a pályázók a fűtési rendszer modernizálásában, liftek, felvonók felújításában, esetleges közterületek, parkok felújításában még nem gondolkoztak.
– A 2007. évi pályázati rendszer feltételeit még nem ismerjük, ugyanakkor a pályázatokat a város részéről menedzselő Gazdaságfejlesztő Irodát már számos megkeresés érte – közölte Deák János irodavezető. – Egy lakás esetében tudtak a lakók az időjárás hatásait is kiszűrő összevetést végezni, ennek a lakásnak az esetében a korábbi állapotokhoz képest a lakók valamivel több mint ötven százalékos fűtési energia megtakarítást tapasztaltak.