Sikeres a mentősök és a vízimentők együttműködése

Sikeres a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának együttműködése, amelynek értelmében az idei nyártól az ország különböző részeiről toborzott önkéntes mentőtisztek segítik a vízimentők munkáját a Balatonon. Erre azért van szükség, mert vannak olyan speciális esetek, amelyekkel még a vízimentők sem tudnak megbirkózni. Már voltak is olyan helyzetek, amikor szükség volt a mentősök szakértelmére.

A Tihanyban állomásozó, tavaly beszerzett sürgősségi mentőhajón teljesítenek szolgálatot az ország különböző részeiről érkezett mentősök. Vannak ugyanis olyan esetek, amelyeknél jól jön, ha a mentősök is a helyszínen vannak. Ilyen például, amikor valaki hajón vagy vízibiciklin lesz rosszul. Ha pedig a strandon vagy a partközelben van baj, akkor nem csak mentőautót indítanak, hanem riasztják a vízimentősök motorcsónakját is.

Az önkéntes mentősök egyhetes turnusokban váltják egymást, fizetségként pedig családjukkal együtt teljes ellátást, vagyis szállást és étkezést kapnak – mondta el Czirner József, a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója.

A mentőhajón egyébként öt ember teljesít szolgálatot 24 órában, két matróz, egy mentőtiszt, egy mentőápoló és egy hajóvezető. Napközben a kikötőben vannak, csak akkor mennek, ha riasztást kapnak.

Voltak már olyan esetek, amikor szükség volt a mentősök segítségére, például amikor felborult egy vitorlás és az egyik utas lábsérülést szenvedett. De mentek már bordatörötthöz, fuldoklóhoz és allergiás beteghez is a szakemberek.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Független Hírügynökéségnek elmondta: idén eddig két ember fulladt a Balatonba, ez kevesebb, mint bármikor korábban. A vízirendészet munkatársai eddig 160 embert mentettek ki a tóból.