Sikeres a békamentő akció Farmoson

Terelőkerítést állítottak fel a környezetvédők egy hónappal ezelőtt Farmoson a 311-es út mentén, hogy összegyűjthessék az arra vándorló békákat. A természetvédők idén már majdnem tízezer védett állat életét tudták megmenteni a tömeges gázolástól a Pest megyei településen.

A békák vándorlási útvonalát keresztező 311-es út mentén egy hónappal ezelőtt egy másfél kilométeres fóliakerítést állítottak fel a tápiómenti természetvédők. A fóliáról a békák vödrökbe potyognak, ahonnan összegyűjtik és átviszik őket az út másik oldalára. A többségében barna ásóbékák tavasszal nagy csapatokban indulnak szaporodóhelyükre, a farmosi Nagy-nádas felé, és közben a műúton is át kell vándorolniuk. Az ott közlekedő járművek azonban gyakran elütik őket, és emiatt évente akár százezres nagyságrendben is pusztul az állomány.

Az idei mentőakció máris sikeresnek mondható, mivel a korán érkezett tavasz miatt már február végén is találtak a vödrökben békát, és azóta már nyolcezernél is több állat életét tudták megmenteni a környezetvédők . A terelőkerítést már harmadik éve alkalmazzák és a módszerrel tavaly 36 000 békát mentettek meg. Az időjárás miatt a békák nagy része még nem indult el a párzási helyére, ezért a tervezett március végi zárás helyett valószínűleg áprilisban is szükség lesz még a terelőkerítésre- mondta a Független Hírügynökségnek Németh András programvezető.

A tápiómenti környezetvédők egész márciusban várják az önkénteseket, iskolás csoportokat a békák megmentésére. A béka-őrjárat, amely nagyjából két órát vesz igénybe minden reggel 7 órakor indul, de nagyobb csoport esetén lehetőség van más időpontban szervezni a mentést. Jelentkezni az mmetapio@gmail.com e-mail címen lehet.