Siker

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: MTI / Marjai János
Mongóliában mondta a magyar miniszterelnök hétfőn, mindkét ország nagyon sikeres, kérdés, együtt is sikeresek akarnak-e lenni, majd ajándékként átadott egy 25 millió dolláros hitelkeretet egy kombinát felújításához. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Közeledünk hát Mongóliához, ahhoz a Mongóliához, amely 800 évvel ezelőtt hozzánk közelített két ízben is. Segítségül: mindkettő tatárjárásként maradt fenn az utókor emlékezetében. Múlt heti hír pedig ehhez, minaretet terveznek a szigetvári csata évfordulójára, amelyen jelen lesz a török kormányfő.

Nyilván a két esemény között nincs semmi összefüggés, de akár az is lehet egy szempont, miért fontos egykori két leigázónkhoz közeledni, amikor akad közelebb számos olyan nemzet, amelyikkel lehetne javítani a kapcsolaton, és akik legalább annyira sikeres országnak számítanak, mint a törökök és a mongolok.

Ha már ezen a vonalon haladunk, mindjárt itt vannak az osztrákok, akik egykor olyan monarchiát alakítottak ki a magyarokkal, hogy azóta se fejlődött akkorát Magyarország, mint akkoriban. Igaz, velük kicsit nehezebb lehetne elhitetni a hatalmas sikereinket, amikor a siker jele a nagy tömegek jóléte szokott lenni, náluk pedig egy takarítónő napi nyolc órai munkával kétszer annyit visz haza, mint nálunk egy diplomás orvos az éjszakai ügyeleteivel együtt.

Bánhegyi Gábor