Friss hírek

2008.09.22. 16:13

Veszélyesek lehetnek, egyelőre mégsem vizsgálják a spaciális szerkezetű pécsi épületeket

<p>Bár három iskola szerkezete már meggyengült, a többi, hasonló szerkezetű építményt, köztük óvodákat és szociális otthont még nem vizsgáltatta át az önkormányzat Pécsett. Jelenleg 10 ilyen, IMS technológiával készült épület várja, hogy átnézzék a szakértők, addig azonban üzemelnek, és a helyi gondoknak kell figyelnie, hogy nem hullik-e a csempe, vagy reped meg a fal. A tíz épületet egyébként utoljára kilencvenes évek elején vizsgálták át.</p>

Pécsett nyár elején három iskolát kellett átvizsgálni, mert a szerkezet meggyengült. Egy intézményt életveszélyesé nyilvánítottak, kettőt egy év múlva teljesen fel kell újítani. Az önkormányzatnál azt mondják, a többit azért nem vizsgálták még meg, mert nem repedtek a falak, nem potyogott a csempe, nem szakadtak villanyvezetékek. Igaz azonban az is, ha ezek a problémák előjönnek, akkor már nagy a baj.

A többi épület folyamatos műszaki felügyelet alatt van, a helyi gondnoknak kell ellenőriznie - mondta el a Független Hírügynökségnek Meixner András Pécs alpolgármestere.

Pécsett 10 olyan épület van, amely olyan IMS technológiával épült, ilyen például a pécsi Magasház. Utóbbit életveszélyessé nyilvánították, de több óvodában és iskolában, illetve szociális otthonban a kilencvenes évek óta nem volt átvizsgálás. Az önkormányzat szerint egyelőre nincs gond. De azt ígérik, mielőbb ellenőrzik mind a 10 épület szerkezetét. Az önkormányzat tavaszra szeretne végezni az összes intézmény átvizsgálásával, ez a becslések szerint körülbelül 100 millió forintba kerül majd.

Az IMS-technológia lényege, hogy az épületet egymáshoz feszített vasbeton szerkezetekből húzzák fel. Bár a szerkezetek nagyon rugalmasak és a földrengéseknek is ellenállnak, Pécsett egy olyan kötésgyorsító anyagot kevertek a betonba, amely magába szívta a nedvességet, és elrozsdásította a szerkezetben lévő acélhúrokat. Az iskolaépületek azért váltak életveszélyessé, mert meggyengültek a kábelek, amelyek az épületet tartják - van, ahol el is szakadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!