Áshattak, vagy sem a Diósgyőri várnál?

Miskolc – Mi épül a Vár utcai volt óvodában? A régészek kutathattak az építkezés előtt?

Tudja valaki, hogy a Vár utcai volt óvoda épületében mi készül? – tette fel a kérdést Agora levelezőfórumunk tagja, Kovács Attila.

Mint írta: az épületnél jelentős bővítést látni. Lapunk úgy tudta, hogy csak a megelőző régészeti feltárás indult meg, amelyen az egykori Huszárvár falait keresik a szakemberek. Csütörtökön azonban kint jártunk a helyszínen, és valóban azt tapasztaltuk, hogy az építkezés javában zajlik, alakítják át az épületet. Utánajártunk, hogy mi épül ott.
– A Diósgyőri várat kiszolgáló információs iroda kap helyet az átalakított épületben – tudtuk meg Veres Lászlótól, a városháza szóvivőjétől. Hozzátette: várhatóan május végére fejeződik be az építkezés. Az egykori óvodát 66 millió forintért alakíttatja át az önkormányzat.

Párhuzamos régészet

A téma újabb kérdést vetett fel az Agorán. Fórumunk egyik tagja, ezt írta: „A Huszárvár falait úgy betonozták be, hogy a régész ott sem volt…” Ezt azonban cáfolni látszik az az információ, amelyet a városházán kaptunk, miszerint már tavaly is volt előzetes feltárás a területen. Ezt Lovász Emese régész is megerősítette, és elmondta: jelenleg az építkezéssel párhuzamos régészeti feltárásra kaptak engedélyt. Az épület mellett kutatják a Huszárvár falmaradványait, és ezeket összeszerkesztik.

NSzR

Kapcsolódó cikkünk: