Shakira a túszokért tüntet Kolumbiában

A túszok szabadon bocsátásáért tüntet vasárnap Shakira Kolumbiában. A kolumbiai születésű énekesnő állt ugyanis élére annak a megmozdulásnak, amelynek keretében a dél-amerikai állam mintegy ezer településén a gerillák által fogva tartottak elengedését követelik. Csak a fővárosban, Bogotában fél millió fehérbe öltözött szimpatizánst várnak. A megmozdulás elején Shakira elénekli a nemzeti himnuszt, majd pedig koncertet ad. A kezdeményezéshez több helyi művész is csatlakozott.

A becslések szerint Kolumbiában, a kormányellenes gerillacsoportok mintegy 2700 embert tartanak fogva évek óta a dzsungelben. A közelmúltban 14 rabot sikerült kiszabadítani, köztük – a francia-kolumbiai kettős állampolgárságú, hat éve az elnöki székért versenybe szállt – Ingrid Betancourt-t.

Kolumbiában a tüntetés egybe esik a függetlenség napjával. A hatóságok egyébként terrortámadástól is tartanak. Pénteken két gerillát tartóztattak le Bogotában, akiknél 30 kiló robbanóanyagot is találtak. A gyanú szerint a vasárnapi demonstráción akarták használni a szélsőségesek. Kolumbiában egyébként ez a harmadik ilyen rendezvény, amelyen a túszok elengedéséért tüntetnek. Legutóbb február 4-én tartottak demonstrációt a dél-amerikai országban.