Shakespeare – jótékony céllal – “hazatért”

Shakespeare – jótékony céllal – “hazatért”
Miskolc – „A Shakespeare-mozaik iránt külföldről (Angliából) érdeklődnek, ezért nem bontjuk le. Árverésre bocsátják majd, aminek szervezésében (egy bizonyos cégnek) nagy része volt.” – küldte szét a Miskolci Nemzeti Színház az információt.

Az Észak-Magyarország szerette volna megtudni, kik és honnan érdeklődtek Shakespeare hazájából, ezért a színház által megnevezett közvetítőt kerestük. A hölgy elmondta: nem a céget képviseli, ő egy 10-15 fős civilekből álló, név nélküli segítő csoport egy tagja, s tevékenységüknek semmi köze sincs ahhoz, hogy ki hol dolgozik. Ám arról értesülve, hogy a színház az évad végén az 55 ezer kupakból készített Shakespeare-mozaikot át kívánja adnia a médiumokból is ismert miskolci beteg kislány gyógykezelését segítendő, felmerült bennük az ötlet, hogy szétbontás és kilónkénti értékesítés helyett talán árverésen többet lehetne kapni érte, s az sem kizárt, hogy épp Angliából is jelentkeznének, ebben vállalnának szerepet. Ezt a szándékot a kislány édesanyja is megerősítette, hozzátéve, hogy a részleteket még ki kell találni. Mindenesetre tegnap „Shakespeare hazatért” születése színhelyére, a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol jelképesen át is adták Mátyás Zsófinak és szüleinek.

Páros kiállítás

A nap további programjaként páros kiállítás nyílt Varga Éva és Seres László munkáiból a Szentivánéji álom jegyében, illetve Katona Szabó Erzsébet Shakespeare-szonettek ihletett textiljeiből a Nagyszínház nézőtéri társalgójában. Mindezt “szonettmondás” követte a Színháztörténeti és Színészmúzeumban, majd a Kamaraszínházban Sena Dagadu, Ónodi Eszter és a W.H zenekar koncertezett.

ÉM-SzK