Seselj felajánlotta lemondását, de pártja nem fogadta el

Belgrád, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – A Szerb Radikális Párt (SRS) választási fiaskója miatt felajánlotta lemondását a háborús bűntényekkel vádolt pártelnök, Vojislav Seselj, de pártja ezt nem fogadta el – írja csütörtökön a Danas című belgrádi napilap.

 

A párt vezető testületében szerdán nyolcórás indulatos vita zajlott arról, hogy ki a felelős azért, hogy az SRS alapítása óta első ízben nem került be a köztársasági parlamentbe a három héttel ezelőtt tartott választáson.

A Danas úgy tudja, hogy Vojislav Seselj felajánlotta lemondását, és szorgalmazta, hogy vitassák meg az ő felelősségét is, de a párttestület egyhangúlag arra a következtetésre jutott, hogy ő nem tehet róla. Ismét bizalmat szavaztak Seseljnek, így a “csetnik vajda” továbbra is a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtöncellájából irányíthatja pártja politikáját, hozhat döntést személyi kérdésekről.

A párttestület megállapította, hogy a fiaskóért leginkább Vjerica Radeta, a végrehajtó bizottság és a választási stáb vezetője felelős, ezért lemondásra szólították, de ő ezt elutasította.

Vojislav Seselj 2003 adta fel magát a hágai törvényszéknek, s pere 2007-ben kezdődött. Azzal vádolják 1991 és 1993 között Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és a Vajdaságban háborús bűnöket követett el, s ezért az ügyész 28 év börtönbüntetés kirovását kérte. A bűnöket félkatonai szervezetek követték el, és Seseljnek nagy része volt e milíciák toborzásában, gyűlölettel átitatott, több esetben a vajdasági magyarokat is célba vevő beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. Ő az egyetlen hágai vádlott, aki felett a Vajdaságban elkövetett háborús bűntényekért ítélkeznek, Seselj pedig azzal védekezik, hogy az észak-szerbiai tartományban nem dúlt háború.

Amíg Seselj Hágában volt, pártját hat éven át alelnöki tisztségben Tomislav Nikolic vezette, akit vasárnap választottak meg Szerbia elnökévé. Nikolic három évvel ezelőtt hátat fordított az SRS-nek, saját pártot alapított, amely győzött a májusi parlamenti választáson.