Sertéspestis Romániában – lelövik a fertőzött állatokat

Lelövik és elégetik a Smithfield Food húsfeldolgozó vállalat romániai telephelyein pestissel fertőzött sertéseit – adta hírül vasárnap a Mediafax hírügynökség. Romániában egy héttel ezelőtt derült ki: pestissel fertőzött a cég egy Temes megyei farmjának 20 ezer sertése. A hatóságok pár nappal később jelentették be: egy másik farmon újabb fertőzött állatokat azonosítottak, így a kényszervágásra ítélt sertések száma megközelíti a 38 ezret. Román lapértesülések szerint az egyesült államokbeli vállalat kétmillió eurós veszteséget könyvelhet el.

A Csene és Egres helységek melletti farmok lelövésre ítélt állatait betonmedencékben égetik el, a maradványokat pedig betemetik, a helyszínt ezután elkerítik. Az állategészségügyi hatóság a húsfeldolgozó mindegyik telepét megvizsgálta, de e kettőn kívül sehol nem találtak a pestisfertőzésre utaló nyomot. Kiderült viszont, hogy a cég tizenegy sertéstenyészete működési engedéllyel sem rendelkezik, emiatt kártérítést sem kaphat az elpusztításra ítélt állatok ellenében. A rendellenességek miatt a hatóságok 500 ezer lejes (156 ezer euró) bírságot róttak ki a Smithfieldre.

Az Egyesült Államok vezető húsipari vállalata 33 sertéstenyészettel rendelkezik Temes, Arad és Bihar megyében. Egy hónappal korábban háromezer sertés pusztult el a vállalat egyik farmján, a hatóságok ekkor a kánikula rovására írták az elhullott állatokat.

A Smithfield Food Románia nyugati régiójának egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója. Csak a Temes megyei befektetései elérik a 800 millió eurót. A cég 2004-től van jelen a román piacon, amikor megvette Románia egykori legnagyobb sertéshúsipari vállalatát, a temesvári Comtimot.