Sertéspestis Romániában – Húszezer állatot visznek kényszervágásra

Sertéspestis miatt a Smithfield Foods 20 ezer sertését viszik kényszervágásra Romániában. A szerb határhoz közeli Csene nevű helységben működő farmon a hatóságok szombaton jelentették a sertéspestis-gyanút. A leletek elemzését követően a bukaresti hatóságok megerősítették a pestis jelenlétét.

Az Egyesült Államok vezető húsipari vállalata 25 sertéstenyészettel rendelkezik Temes megyében, de farmjai vannak még Arad és Bihar megyében is. A sertéseket gyakran szállítják egyik telephelyről a másikra, ezért a hatóságok a vállalat mindegyik romániai telephelyén karantént rendeltek el. Egyelőre csak a csenei farmnál bizonyosodott be a pestis jelenléte.

Ilie Sârbu, Temes megyei szociáldemokrata szenátor – volt mezőgazdasági miniszter – azzal vádolja a hatóságokat, hogy eltitkoltak egy, a Smithfield farmokon korábban kitört sertés-vészt. Állítása szerint egy hónappal korábban ugyancsak sertéspestis miatt háromezer sertés pusztult el az egyik farmon, a hatóságok azonban a kánikula rovására írták az elhullott állatokat.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint 2003-ban volt utoljára sertéspestis Temes megyében.

A Smithfield Food Románia nyugati régiójának egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója. Csak a Temes megyei befektetései elérik a 800 millió eurót – állítják a román hírügynökségek. A cég 2004-től van jelen a román piacon, amikor megvette Románia egykori legnagyobb sertéshúsipari vállalatát, a temesvári Comtimot.Sporthírek