Sertéspestis: kiterjesztették a fertőzött zónát és megfigyelési zárlatot rendeltek el

Heves megye területén is kimutatták a sertéspestis ellenanyagát elhullott vaddisznókban. Emiatt az Európai Bizottság kiterjesztette a korábban már fertőzöttnek nyilvánított magyarországi terület nagyságát, valamint az érintett megyékben megfigyelési zárlatot rendeltek el.

Szlovákiában már régóta van klasszikus sertéspestis a vaddisznóállományban, amely tavaly átterjedt Magyarországra, Nógrád megyére, valamint Pest megye északi részére is. Az Európai Bizottság akkor 30 kilométeres körzetet nyilvánított fertőzött területnek, ahol be kellett vezetni a szükséges óvintézkedéseket. Azóta Heves megyében is folyamatosak voltak az ellenőrzések. Tavaly március óta mostanáig 1028 elhullott vaddisznót vizsgáltak meg, és ezek közül 132 lett pozitív a sertéspestis ellenanyagára. Ezt azt jelenti, hogy a laborvizsgálatok magát a vírust nem mutatták ki, de az ellenanyag jelenléte jelzi, hogy az állatok valamilyen módon kapcsolatba kerültek a fertőzéssel. Emiatt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy Magyarországon kiterjeszti a fertőzött területet Pest, Borsod és Heves megyében az M3-as út vonalával bezárólag- mondta a Független Hírügynökségnek Busák Károly, a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója, megyei főállatorvos.

A terület kiszélesítése azt jelenti, hogy 47 településen vezettek be megfigyelési zárlatot. Ez a vadászatra jogosultakra és a sertéstartókra egyaránt vonatkozik, vagyis folyamatosan vizsgálják a lelőtt vagy elhullott vaddisznókat és a házisertés állományt is. A régi sertéstartókról nyilvántartást vezetnek a hivatalok, de az új gazdáknak azonnal be kell jelenteniük, ha ezzel akarnak foglalkozni. Emellett a legkisebb és a legnagyobb telepeken is fokozott óvintézkedéseket rendeltek el. Az állatokat zárt tartásban kell nevelni, vagyis az udvaron kívülre nem engedhetik ki őket. A gazdáknak gondoskodniuk kell a fertőtlenítésről, azonnal jelezniük kell, ha valamilyen probléma merül fel, illetve a megfigyelési zárlat alatt tilos sertésvásárt és piacot tartani – tette hozzá a megyei főállatorvos.