Senkinek nincs pénze a keszthelyi Szendrey-telep szociális bérlakásaira

Félnek a keszthelyi Szendrey-telep lakói, mert esőben állítólag ráznak a falak. A telepen csaknem félszáz család él az egykori Festetics-uradalom cselédlakásaiban. Ezek ma szociális bérlakások, és rendkívül elhanyagoltak. A telep tulajdonosa az állam, fenntartója pedig a Pannon Egyetem, de az épületek felújítására senkinek nincs pénze.

Az egyik lakó, Rauch Zoltánné azt mesélte a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy a legutóbbi felhőszakadáskor lakásában folyt a víz a falakon, és akárhová nyúlt, megrázta az áram. Hasonlót tapasztaltak a szomszédok is, mert az épületben elavult az elektromos hálózat, és az átázott falak feszültség alá kerültek.

A mára alaposan lepusztult Szendrey-telepet fenntartó Pannon Egyetem már többször tervezett felújítást, de pénze nem volt rá. A veszélyes elektromos hálózatot most kicserélik, bár szerintük a bérlakások üzemeltetése egyáltalán nem az ő feladatuk.

Az egyetem humánus okokat végiggondolva döntött: nem teheti meg, hogy az ott lakó embereket kiteszi és sorsára hagyja. Ezért is választotta azt, hogy megpróbálja megoldani a problémát – mondta Farkas András, a Pannon Egyetem üzemeltetési igazgatója.

Az elektromos hálózat 7 millió forintos felújításával eltűnik a feszültség a falakból, de a lakások továbbra is beáznak majd, mert a tetőszerkezet cseréjére végképp nincs 50 millió forintja az egyetemnek. Ráadásul úgy gondolják, a rászorulókról a keszthelyi önkormányzatnak kellene gondoskodnia.

A polgármester ezzel nem ért egyet.
Az önkormányzatok végvárként szerepelnek, az összes, másképp meg nem oldható problémát igyekszik mindenki az önkormányzat nyakába varrni, viszont mi ezzel megbirkózni nem tudunk. A saját szociális ügyeink megoldása is óriási teher – mondta Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere.

A Pannon Egyetem már az államtól is kért segítséget, de nem kapott. A lakók kiszolgáltatott helyzetben vannak. A legtöbben költöznének, de szegénységük miatt ezt nem tehetik meg.

A közveljövőben a Szendrey-telepen valószínűleg nem javulnak a körülmények. Az egyetemnek nincs pénze jelentősebb felújításra, a keszthelyi önkormányzatnak viszont felesleges szociális bérlakásai nincsenek, ahová elköltöztethetnék a lakókat.Sporthírek