Semmisségi törvény – A TMRSZ szerint a társadalmi békét segítheti elő, feltételekkel

A társadalmi béke megteremtését segítheti elő a Balsai István által a héten benyújtott úgynevezett semmisségi törvényjavaslat a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) szerint. Ennek lényege, hogy a 2006. szeptember 17. és október 24. között a fővárosban a tömegoszlatások idején rendőri eljárás alá vont civilek elleni ítéleteket megsemmisítnék, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot. Csak azokról az ítéletekről van szó, amelyek csak a rendőri jelentéseken vagy a rendőrök vallomásán alapultak. A TMRSZ más rendvédelmi szakszervezetekkel ellentétben úgy véli, hogy a törvény elfogadható, de csak akkor, ha a kormány lépéseket tesz a rendőri hivatás tisztességének és a rendőrök önbecsülésének helyreállítására is.

A TMRSZ pénteki tájékoztatása szerint nehéz kérdés a semmisségi törvényjavaslat elemzése, mert egyrészről jogos az esetleg ártatlanul elítélt civilek felmentése, másrészről azonban ennek alapján a javaslatban említett időszakban megkérdőjeleződik a teljes rendőrség tevékenysége.

A TMRSZ egyetért azzal, hogy a jelenlegi kormány szándéka a társadalmi béke megteremtésére szükséges. Ennek egyik lépcsőfoka lehet a semmisségi törvény elfogadása is. Ennek azonban az is velejárója lenne, hogy olyanok is felmentést kapnának, akik ellen a rendőrök szakszerűen és a törvények szellemében jártak el, csak éppen nem volt más bizonyíték ellenük a rendőr szaván kívül.

A TMRSZ egyetért a többi érdekvédő csoporttal abban, hogy a rendőrség szavát kollektíven nem lehet megkérdőjelezni. Ennek ellenére a társadalmi béke érdekében elfogadhatónak tartják a törvényjavaslatot, de csak akkor, ha a kormány kinyilvánítaná a rendőri hivatás iránti megbecsülését, visszaállítva a rendőrök önbecsülését.

A szakszervezet szerint ennek részeként indokolt lenne a 2006-os események alatt megsérült rendőrök rehabilitációja is, illetve ki kellene vizsgálni a 2006-ban “dilettáns magatartást” tanúsító, akkor hivatalban lévő “irányító személyek” büntetőjogi felelősségét. A rendészeti koncepciót a szakszervezeteket bevonva kellene kialakítani, érdemi egyeztetéseket folytatva. Ezen felül javítani kell a rendőri munkavégzés technikai feltételein is – áll közleményben.