Semmelweis Terv – NEK: jöjjön létre nemzeti konzultáció az egészségügyről

Budapest  (MTI) – A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) arra kéri a kormányt, hogy a betegképviseletek intézményes bevonásával “jöjjön létre nemzeti konzultáció az egészségügyről”.

A NEK szerdai soros ülését követő budapesti sajtótájékoztatón az ülést levezető elnök, Cser Ágnes azt mondta: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megtévesztette a miniszterelnököt, amikor azt mondta, hogy széles körű egyeztetést folytattak a Semmelweis Tervről.
    Hozzátette: hiába kérték már április végén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy hívja össze az ágazati érdekegyeztető tanácsot, ez azóta sem történt meg.
    Cser Ágnes arra is kitért, hogy a NEK által elfogadott határozatokat eljuttatják Szócska Miklóshoz és Orbán Viktorhoz is.
    A miniszterelnök egy 2006-os videofelvételt is kap, emlékeztetőül, hogy a Semmelweis Terv nem az az út, amelyet korábban képviselt. A NEK ülését levezető elnök szerint Orbán Viktor akkori beszédében egyértelművé tette: bár 1998-as egészségpolitikájukban még a több-biztosítós modellt támogatták, meghallgatták a tudományt és a szakmát, így 1999-ben belátták, hogy a társadalombiztosítás az egyetlen út, nem pedig a privatizált egészségügy.

NEK szerint “visszacsempészés” van a tervben

    Ehhez képest a NEK szerint a Semmelweis Terv olyan “rejtett és átkeresztelt” ötletei, mint a központi és térségi egészségszervező hálózat létrehozása, nem mást jelentenek, mint a korábbi kétlépcsős versengő biztosítói modell visszacsempészését. A NEK nem ért egyet az irányított betegellátási modell visszahozásával sem.
    Arra kérik a kormányt: “a betegellátást már veszélyeztető katasztrofális egészségügyi munkaerőhelyzet orvoslása érdekében haladéktalanul intézkedjen az érintettek bevonásával”.
    Cser Ágnes hozzátette: bár a tárca honlapján arról írnak, hogy elfogadták a Semmelweis Tervről szóló határozatot, az még mindig nem jelent meg a Magyar Közlönyben.
    A sajtótájékoztatón Cser Ágnes kiemelte: a NEK rendkívüli ülésén először a közelmúltban elhunyt Mádl Ferencről emlékeztek meg. Mint mondta, az egykori államfő a kerekasztal hét évvel ezelőtti indulása óta folyamatosan követte és segítette munkájukat.
    Cser Ágnes elmondta: Szócska Miklós kedden írásban jelezte, hogy részt vesz a kerekasztal szerdai ülésén, tíz perccel a kezdés előtt értesítette őket, hogy más, fontos elfoglaltsága miatt nem tud elmenni.
    Erről az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-t is tájékoztatta. Mint írták: Szócska Miklós előzetesen jelezte részvételi szándékát, mégsem lesz jelen, mert az államtitkárnak délelőtt egy magas szintű uniós egyeztetésen kell részt vennie. Hangsúlyozták: Szócska Miklós fontosnak tartja a Semmelweis Tervről való egyeztetést, ezért mind a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét (Cser Ágnest), mind az egészségügyi kamarák vezetőit a közeljövőben konzultációra várja.
    Erre Cser Ágnes úgy reagált, hogy ő maga nem akar beszélni az államtitkárral. “Nem vagyok kíváncsi Szócska Miklósra” – mondta. Cser Ágnes szerint az érintetteknek az ágazati érdekegyeztető tanácson kellene közösen megbeszéléseket folytatniuk.