Semjén: Ne vegye el az OVB a szabad döntést az emberektől

Gyurcsány Ferenc 2006-ban elvette az emberektől a szabad döntés lehetőségét, a KDNP és a Fidesz most azt kéri az OVB-től, hogy szerda este, amikor döntenek a két párt vizitdíjjal és kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kérdésében ne vegyék el ezt a lehetőséget. Semjén zsolt, a KDNP elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy mindkét népszavazási kérdést úgy fogalamzták meg, hogy az betűről betűre megfelel az Alkotmánybíróság (AB) iránymutatásának, így az OVB elvileg nem is dönthet másként, csak úgy, hogy népszavazásra alkalmasnak találja azokat.

Semjén Zsolt szerint ugyanakkor már többször is bebizonyosodott, hogy az OVB elnöke Szigeti Péter, a miniszterelnök embere, az általa vezetett testület nem pártatlan, nem objektív, szakmai hozzá nem értéséről pedig az AB mondott véleményt, amikor döntéseit megsemmisítette. Éppen ezért, az ellenzéki párt képviselői felszólítják az OVB-t, hogy “tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság döntését és ne packázzon az emberekkel”.

A Fidesz vizitdíj bevezetésével kapcsolatos népszavazási kérdését egyszer már elutasította az OVB arra hivatkozva, hogy költségvetést érintő kérdésben nem lehet népszavazást kiírni. Az AB azonban új eljárásra kötelezte a választási bizottságot, a Fidesz pedig úgy fogalmazta újra a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos kérdését, hogy a népszavazás eredménye, a döntést a követő év januárjától lépjen életbe, így már biztosan nem érint majd az adott évi költségvetést.