Semjén: a kormány zsarolja a kórházakat a finanszírozási szerződéssel

Azonnali, érdemi tárgyalásokra szólítja fel a Fidesz és a KDNP az egészségügyi kormányzatot a kórházak finanszírozási szerződése miatt. Ezt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke jelentette be a két párt pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Indoklása szerint a legtöbb kórház csak péntek délelőtt kapta meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP)azokat a szerződés-tervezeteket, amelyeket április 1-ig, vagyis vasárnapig alá kellene írniuk. A kereszténydemokrata politkus szerint ez a kétnapos határidő zsarolás, hiszen az egészségügyi miniszter azzal fenyeget, hogy ha a kórházak vezetői és fenntartói nem írják alá a szerződést, kevesebb pénzt kapnak a jövőben. Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottság alelnöke bejelentette: kezdeményezte, hogy a súlyos hibákat tartalmazó finanszírozási szerződés-tervezetek miatt hívják össze szombatra az egészségügyi bizottságot.

Az OEP által kiküldött szerződés-tervezetekben súlyos hiányosságok vannak – monda Mikola István. Nem közlik a kórházakkal például, hogy mekkora a teljesítmény volumenkorlát (tvk), tehát azt a nagyon fontos adatot, hogy mi az a határ amely fölött a pénztár nem finanszírozza az intézmény egészségügyi szolgáltatásait. Ezen kívül az sincs benne a tervezetekben, hogy a kórházakban működő járóbeteg szakellátást hogyan finanszírozza majd az OEP – tette hozzá a fideszes politikus.

A kórházfenntartó önkormányzatok aggódnak intézményeikért, mivel számításaik szerint a 70-80 olyan kórház lesz, amely az új finanszírozás miatt működésképtelenné válik – mondta a fideszes politikus. Ez különösen azokra az intézményekre igaz, amely krónikus ellátásra áll át – tette hozzá.

Mikola István elmondta: Semmisnek tekinthetőek azok az engedélyek is, amelyeket az egészségügyi hatóság és Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) köldött szét a kórházaknak, ugyanis ezek nem létező ágyszámokra, struktúrákra vonatkoznak.

Több tucat keresetlevél készült el, amely a Fővárosi Bíróságon megtámadja az egészségügyi miniszter kórházátalakítási közigazgatási határozatát -mondta kérdésre válaszolva a fideszes politikus. Hozzátette: ha a kórházfenntartó önkormányzatok alá is írják a finanszírozási szerződéseket várhatóan nem lesz olyan, aki ne fűzne majd hozzá egy jogfenntartó záradékot. Ez utóbbi arról szól majd: ha a bíróság megsemmisíti a tárca határozatát, a finanszírozási szerződést is semmisnek kell tekinteni.