Sem Spanyolország sem Portugália nem kért segítséget az IMF-től

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfői közlése szerint sem a spanyol, sem pedig a portugál kabinet nem kért pénzügyi segítséget a szervezettől. “Egyik ország sem kezdeményezett velünk tárgyalásokat” – fogalmazott John Lipsky, az IMF első ügyvezető-igazgatóhelyettese. Hozzátette: mindkét ibériai állam különböző intézkedéseket jelentette be. Lisszabon pedig már el is fogadta a 2011-es költségvetést.

A nemzetközi pénzpiacok csak magasabb kamat mellett hajlandóak spanyol és portugál adósságba fektetni – kockázatosnak tartják ugyanis a két országot. Az eurózóna tagállamai közül először Görögország szorult nemzetközi segítségre, majd néhány napja Írország is. Elemzők szerint Lisszabon és Madrid is uniós vagy IMF segítségre szorulhat a gazdasági nehézségek miatt.

Portugália pénteken azt közölte, hogy képes finanszírozni szükségleteit. Spanyolország pedig kizárta annak lehetőségét, hogy az írekhez hasonló segítségre lenne szüksége. Ezután rögtön megugrottak a kamatok, amelyekkel Madrid hitelhez juthat a nemzetközi pénzpiacokon. Jose Luis Zapatero kormányfő azt is bejelentette, hogy kabinetje “kész felgyorsítani a gazdasági reformokat”, ha arra szükség van.