Sport

2011.09.09. 15:38

Nincsenek képben, pedig a jövő világbajnokait nevelik

Miskolc - Néhány héttel ezelőtt több ezren szurkoltak a mieinknek a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Címlapfotók, televíziós interjúk, reflektorfény. De mennyire van képben egy eredményes vidéki egyesület, például a Diósgyőri Kajak-Kenu Sport Club? A Csorba tavon, a diósgyőriek bázisán meglátogattunk egy edzést, és Slisz Béla elnökkel erre is kerestük a választ.

Miskolc - Néhány héttel ezelőtt több ezren szurkoltak a mieinknek a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Címlapfotók, televíziós interjúk, reflektorfény. De mennyire van képben egy eredményes vidéki egyesület, például a Diósgyőri Kajak-Kenu Sport Club? A Csorba tavon, a diósgyőriek bázisán meglátogattunk egy edzést, és Slisz Béla elnökkel erre is kerestük a választ.BOON: Mennyire van képben a klub? Mennyire ismerik a miskolci döntéshozók, és a város sportszerető nagyközönsége a diósgyőriek eredményeit?

Slisz Béla: Gyakorlatilag a nehézségeink már a bekötő út gödrein, kátyúin is meglátszanak. Jó lenne valamit kezdeni vele, de nekünk ez anyagiak híján nem megy. A városvezetés nem fogad minket, ezért nem is tudjuk úgymond propagálni a dolgainkat. Nem jutunk el odáig, hogy elmondhassuk a problémáinkat. Ma 80 kajak-kenu egyesület működik Magyarországon, mi ebből vagyunk a 11-12. helyen az eredményesség tekintetében. Az országos szövetség a legjobbak között tart minket számon. Kezdenek felnőni, és már mutogatják oroszlánkörmeiket fiataljaink; Bodonyi Andris, Viola Viktor, Gál Attila, vagy éppen Szatmári Olivér. Rajnai Sanyi kollégámnál beszélhetünk Koleszár Matyiról, illetve most már vannak kajakosaink is, akik bontogatják a szárnyaikat. Kovács Zoli kollégámnál új csoport van, amiből szépen jönnek fel a gyerekek. Már magyar bajnoki dobogós helyekig jutottak. Nem beszélve a Belányi Zsolt "fiairól", akinek szintén válogatottjai vannak. Jelen pillanatban 6-7 versenyzőnk válogatott, de világbajnok, és világbajnoki második helyezettjeink is vannak.

BOON: Ők hamarosan ismét bizonyíthatnak.

Slisz Béla: Így van, hiszen EORV-re - európai olimpiai reménységek versenye - készülünk, ami a jövő hét végén, Lengyelországban kerül megrendezésre. Négy versenyzőnk jutott ki oda, de közben készülünk az októberi szingapúri maraton válogatóra is. Ott győzelmi esélyeink vannak és bízom benne, hogy világbajnokok, de legalábbis dobogósok lesznek versenyzőink, ugyanis nagy esélyük van rá.

BOON: Hajók, lapátok, üzemanyag, versenyre utazás. Van rá anyagi háttér?

Slisz Béla: Hajóparkunk jónak mondható, hiszen a Sport XXI-ben nyerünk időközönkét egy kis pénzt. Ezeket az összegeket teljes mértékben a versenyzőinkre fordítjuk; a hajókra és a lapátra, a vonta helyrerakására. De sajnos szegényes például a stégünk, aminek felújítására szintén fordítanunk kellene pénzt. De több kellene, mint amennyink van... Azonban vissza kell, hogy utaljak a beszélgetés elejére. Addig, amíg a város vezetése előtt nem vagyunk képben, addig küszködnünk kell azzal, hogy nem is tudnak rólunk, eredményeinkről. Ha nem lennének a sajtó megjelenéseink - amelyek nyilván vékonyabbak, mint a látványsportoké - , akkor még talán ennyit sem tudna rólunk a közvélemény.

BOON: Egy-egy nagyobb világesemény után, vagy éppen az olimpia évében még azok is sorolják a kajak-kenusaink nevét, akiknek egyébként gőze sincs róla, hogy például ki az a Vajda Attila, vagy Kovács Katalin. Nem lehet, hogy a diósgyőri fiúk is, akkor lesznek képben, ha kijutnak egy olimpiára, vagy dobogósok lesznek egy felnőtt vb-n?

Slisz Béla: Erre a sportágra meglátásom szerint többet kellene áldozni, mint amennyit most kap. Tekintettel arra is, hogy Bodonyai Andris, Viola Viktor, és Szatmári Olivér a felnőtt mezőnybe is hamarosan betörhet. Ráadásul ebben az évben a felnőttek között a Bodonyi-Viola páros a negyedik helyet szerezte meg. Ismerve a mezőnyt, a Kozmann Gyuri alkotta párost például - velük majd hogy nem partiban vannak a fiaink - reményeim szerint rövid időn belül a mieinkkel is komolyan számolni kell. Itt van az a momentum, amire utalt! Remélhetőleg jövőre, az olimpia évében, vagy egy Eb-n, vagy egy VB-n jobban képben leszünk. Ha jól sikerül a felkészülés, akkor még az sem kizárt, hogy az olimpia is képbe kerül.

BOON: Itt, a Csorba tavon mikor láthatnak a miskolciak versenyt?

Slisz Béla: Szeptember 24.-re terveztük Miskolc város bajnokságát, azonban úgy tűnik egy picivel később tudjuk csak megrendezni, mert keretfeltöltővel és edzőképzésekkel van egy időben a tervezett verseny. Azonban terveink szerint október elején mindenképpen szeretnénk megrendezni az évadzáró viadalt.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!