Selyeben is lesz wifi a romáknak

wifi
wifi
Selyeb – Tizenhat számítógépet adnak át családoknak, és kiépítik hozzá az internet-elérhetőséget, hogy a helyi romák számára elérhető legyen a világháló a Borsod megyei Selyeben.

Hasonló kezdeményezés az országban elsőként májusban a szintén Borsod megyei Tomoron volt, ott is vezeték nélküli internet-hozzáférést, vagyis wifit építettek ki romáknak egy alapítvány segítségével.

Pénteken szerelik az antennákat, így napokon belül már internetezhet az a tizenhat selyebi család, akik vállalták, hogy kedvezményesen, négy hónapos részletre, 20 ezer forintért vásárolnak számítógépet, mondta el a Független Hírügynökségnek Nyírő András, a telepítést végző Login Alapítvány vezetője. Az alapítványt a selyebi kisebbségi önkormányzat kereste fel, miután értesültek arról, hogy a néhány kilométerrel arrébb lévő Tomoron már működik a szolgáltatás. Miután a kisebbségi önkormányzat megállapodott a helyi önkormányzattal, nem volt akadálya a telepítésnek. A helyi önkormányzat határozatlan időre vállalta a wifi havi költségét, (15 ezer forintot), és a gépek vásárlásához kölcsönt is adott. Az alapítvány a 16 gép mellé ajándékba még egyet adott, azt az általános iskolában helyezik el, hogy mindenki hozzáférhessen. A romák képzést is kértek a számítógépek mellé.

A világhálót a tervek szerint tanulásra, munkahelykeresésre használják, az alapítvány munkatársai is figyelik a pályázatokat, hogy minél több lehetőséget keressenek a helyieknek.

Az alapítvány szerint az akció csupán az első lépés, terveik szerint jövőre kétszáz magyarországi településen segítik ily módon a romák internetes hozzáférését. A telepítést is hamarosan romák végzik majd, három munkatárs képzése már folyamatban van.