Selmeczi módosítaná a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Módosítaná a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) számára.

 

A parlament honlapján olvasható iromány indoklása szerint a javaslattal elkerülhetővé válik, hogy a 2011. évi visszalépéshez hasonlóan az eszközérték-változásából adódódó kockázatokat és esetleges veszteséget a NYACSA, illetve közvetetten a magyar állam viselje.

A javaslat alapján a magánnyugdíjpénztáraknak a visszalépés során az átadásra kerülő követelések értékét 2012. október 12-ig kell állampapírban és pénzben átadniuk a Nyugdíjreform és

Adósságcsökkentő Alap részére. A követelésnek legalább a visszalépő tag – 2012. május 31-ei értéknapon fennálló – portfolióján belüli állampapír-aránynak megfelelő részét kell állampapírban

teljesíteni. Az átadott állampapírok az értékpapírszámlán történő jóváírás napján a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tulajdonába kerülnek.

A hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítását a pénztáraknak 2012. május 31-ig el kell végezniük. Mivel a 2012. április havi inflációs ráta csak 2012. május közepén, a 2012. május havi inflációs ráta pedig csak 2012. június közepén áll rendelkezésre, így az elszámolás biztosíthatósága érdekében a hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítása során az elszámolási időszak utolsó két hónapjára a március havi inflációs rátát kell alkalmazni – áll az indoklásban.

A törvény a kihirdetést követő napon lépne hatályba.