Friss hírek

2011.05.09. 12:12

Benyújtották a különadóról szóló újabb módosítót

<p>Benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló újabb módosítást Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Az Alkotmánybíróság múlt pénteki döntése szerint ugyanis sérti az emberi méltóságot, ha az állam olyan bevételekre vet ki adót, amelyet adóbevallással már lezártak az érintettek.</p>

A benyújtott módosítás indoklásában az szerepel: az Alkotmánybíróság határozata értelmében a 2010-es adóévre vonatkozóan fenntartható a különadó, a 2005-2009. közötti időszak után korábban befizetett különadót viszont az állami adóhatóság visszatéríti. Lázár János javaslata emellett kiegészíti a különadó fizetésére kötelezettek körét az európai parlamenti és az országgyűlési képviselőkkel, illetve a polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, megyei közgyűlési elnökökkel és alelnökökkel.

Egyes értelmezések szerint 2010-re azért lehet visszamenőleg adót megállapítani, mert a személyi jövedelemadó bevallásának határideje május 20-a.

Ahhoz, hogy a parlament még hétfőn szavazzon a javaslatról, dönteni kell a házszabálytól való eltérésről, amihez négyötödös többségre van szükség, tehát csak a Fidesz és a KDNP képviselőinek szavazata nem elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!