Őseik nyomában zarándokoltak

Őseik nyomában zarándokoltak
Öt évvel ezelőtt indultak először útnak Bagamérról gyalogosan a “Nagyboldog – asszony” búcsúba.

Kiss Attila görög katolikus lelkész ötlete volt , hogy elevenítsék fel a hagyományokat, s menjenek gyalogosan Máriapócsra. Öten vágtak neki az útnak, amiről azt sem tudták hány kilométer hosszú. Ma sem tudjuk, pedig már ötödször tettük meg – meséli az egyik zarándok Stumf Ferencné Magdi, aki férjével és fiával kelt útra.

Iván a kisebb fiú tíz éves volt az első alkalomkor, eddig minden évben velünk jött. Első alkalomkor talán még jobban bírta, mint most tizenötéves korában. Az idén már tizenöten voltunk. Egyre több a fiatal, de az álmosdi 73 éves Bözsi néni, aki a legidősebb közöttünk felveszi a versenyt mindegyikkel. Megtaláltuk azt az utat, amelyen őseink jártak a búcsúba.

Jeleket hagytak az utókornak

Kereszteket állítottak az elágazásokhoz, erdőszélekre, onnan tudtak tájékozódni. Vagy jeleket hagytak nekünk? S hogy mi is azon az úton megyünk, olyan az ember érzése,mintha összekapcsolódnának az emberöltők vagy nemzedékek. Keresztbe szeljük az erdőket, mezőket, ezért nem tudjuk pontosan milyen hosszú az út. Nem találtuk még ki hogyan lehetne megmérni.

Két kemény napig megyünk az biztos, úgy 55 – 60 km-re saccoljuk. Éjszaka megalszunk, idén a Nyírgersei iskola tornatermében pihentünk, s enyhítettük egy kicsit a fizikai fájdalmakat. Már nem a vallásról szól az a zarándoklat, hanem a teljesítményről. Hogy meg tudjuk -e csinálni? Nem is a búcsúkor mentünk az idén, hanem a nyár közepén amikor mindenki ráért. Nagy közösségteremtő ereje van ennek az útnak – mesél tovább a tanárnő.

Útközben vigyázunk egymásra, segítünk, nem hagyjuk le a másikat. Kísérőnk is szokott lenni, ő kocsival követ bennünket, persze nem árkon – bokron, hanem a rendes úton. Idén Markocsány Vílmos tanárkollégám vállalta ezt a szerepet. Nagy az öröm mikor végre megérkezünk, egy kicsit pihenünk aztán indulunk haza. Visszafelé már nem követjük az ősőket, akik haza is gyalogosan mentek. Mi autóba, vonatra szállunk s rögtön el is határozzuk, hogy jövőre is kipróbáljuk magunkat.

Sz.V.É.