Friss hírek

2009.10.08. 13:10

Kökény Mihály: A többletforrások mellett az egészségügyben szükség van a reformokra is

<p>Szükség van az egészségügyben a többletforrásokra, de ugyanilyen fontos, hogy az ágazatban szerkezeti átalakulások is történjenek - mondta Kökény Mihály, aki csütörtökön a kormány és a kórházvezetõk szerdai megállapodása kapcsán tartott tájékoztatót. Az Országgyûlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke szerint ha ezek a változások nem következnek be a finanszírozási feszültségek újratermelõdhetnek. Kökény Mihály véleménye szerint "elõrébb tartanánk a több biztosítós rendszerben és ha a "demagógia nem szünteti meg a vizitdíjat".</p>

Kökény Mihály fontosnak tartotta szerdán kötött megállapodást, amelyben a válság ellenére a kormány vállalta, hogy még az idén 10,5 milliárd forint többletforrást ad a kórházaknak. Megemlítette azt is, hogy a megállapodás értelmében az egészségügyi bizottság módosító javaslatával, a jövõ évi költségvetésben, 719 milliárd helyett 757 milliárd forintra emelik várhatóan a gyógyító-megelõzési ellátásra fordítható összeget. Az elnök hozzátette: reméli ezzel a Fidesz felhagy az egészségügyi ellátás összeomlásáról szóló "apokaliptikus jóslataival".

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány volt az, amelyik 2002-ben rendbe tette a tb alapokat, amely az uniónál jelentõs fejlesztési forrásokat harcolt ki az egészségügynek. Ezen kívül az MSZP vezette kormány liberális partnerével elég bátor volt ahhoz, hogy vállalják az ágazat átalakítását. "A riválisok viszont csak ígérgettek" - tette hozzá.

Nem lehet "elbagatizálni a járványveszélyt" - mondta Kökény Mihály a harmadik, csütörtökön bejelentett újinfluenzás halott kapcsán. Az egészségügyi bizottság a jövõ héten várhatóan határozatot hoz arról, hatékonyabb és erõteljesebb kommunikációra van szükség annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat az A/H1N1 vírus ellen. Kérdésre válaszolva hozzátette: véleménye szerint a terhes nõknek is fontos az oltás, ugyanis a fertõzés jóval veszélyesebb szövõdményeket okozhat náluk, mint a vakcina esetleges mellékhatásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!