Segítséget kér a vöröskereszt – RTL Híradó

Segítséget nyújtók kérnek segítséget – egyre kevesebb felajánlás érkezik a Vöröskereszthez, ezért a szervezetnél úgy érzik, hogy lassan lehetetlen helyzetbe kerülnek. Szerintük ennek az az oka, hogy az adakozóknak január óta áfát kell fizetniük, ha természetbeni juttatást, például konzervet, vizet, vagy takarót ajánlanak fel. A kormányszóvivő szerint ez a szabály az egész Unióban, és Magyarországnak is be kell tartani – hangzott el szerdán az RTL Híradóban. A Vöröskereszt több civil szervezettel együtt a jogszabály módosítását kezdeményezi.

Megváltozott korábban az áfatörvény, és a jogszabály nem tesz különbséget a természetbeni és a pénzbeli juttatás között, ezért kell áfát fizetni a felajánlások után is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egymillió forintért például élelmiszert ajánl fel, akkor 200 ezer forint áfát kell befizetnie. A módosított áfa törvény szerint nemcsak annak kell fizetnie aki ad, hanem annak is, aki kap. A véradásokon például a Vöröskereszt sokszor ajándékkal csalogatja a véradókat. Aki viszont ajándékot kap, annak személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Koltay Attiláné, a Vöröskereszt szakmai vezetője az RTL Híradónak azt mondta, hogy ilyen esetekben az adott érték utáni 33 százalékot a Magyar Vöröskereszt magára vállalja. “Mert hogy néz az ki, hogy valakinek megköszönöm a segítségét, ajándékot adok neki, és azt mondom neki, hogy fizessél utána légyszíves adót” – fogalmazott.