Friss hírek

2008.11.14. 21:44

Árvízvédelmi kísérlet a Fertő-tavon

<p>Sikeres volt az a kísérlet, amelyet magyar és osztrák vízügyesek hajtottak végre a Fertő-tónál. A szakemberek az elmúlt három napban egy zsilipen keresztül több mint egymillió köbméter vizet engedtek le a tóból, ezzel a vízszint 1 centiméterrel csökkent. A kísérlet során arra voltak kíváncsiak, hogy egy esetleges áradás esetén milyen gyorsan tudják csökkenteni a megemelkedett vízszintet, és a levezető rendszer bírja-e a terhelést.</p>

A kísérlet előkészítéseként az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) munkatársai a Hansági-főcsatornán elvégezték a karbantartási munkákat. A kísérlet szerdán a sarródi Fertőszéli-zsilip megnyitásával kezdődött. Az ÉDUKÖVIZIG munkatársai osztrák kollégákkal közösen figyelték, hogy a kiengedett vízmennyiség mennyire tölti meg a Hansági-főcsatorna medrét és okoz-e károkat a csatorna mentén.

A Fertő-tó ökológiai állapotának javítása érdekében Magyarország és Ausztria a tó vízszintjét 10 centiméterrel tervezi megemelni. A kísérlet során a vízügyi szakemberek arrról szerettek volna megbizonyosodni, hogy a megemelt vízszint mellett egy nagyobb mennyiségű csapadék vagy hóolvadás után a Fertő-tó térségében az árvízi helyzet elkerülhető lesz.

Három nap alatt 1,2 millió köbméter vizet engedtek le a mederből, ami a Fertő-tóban 1 centiméter vízszintcsökkenést okozott - mondta a Független Hírügynökségnek Janák Emil, az ÉDUKÖVIZIG igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!