Helyi közélet

2011.11.15. 10:04

Szerdán szmogriadó riasztási fokozat elrendelésére kerülhet sor Miskolcon!

Miskolc - A szálló por (PM10) koncentráció a Miskolc, Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon november 14-én és 15-én meghaladhatja a riasztási küszöbértéket, ezért november 16-án, szerdán riasztási fokozat elrendelésére kerülhet sor!

Miskolc - A szálló por (PM10) koncentráció a Miskolc, Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon november 14-én és 15-én meghaladhatja a riasztási küszöbértéket, ezért november 16-án, szerdán riasztási fokozat elrendelésére kerülhet sor!

Ebben az esetben 2011. november 16-án 08 órától Miskolc egész területén mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, valamint fel kell függeszteni a porkibocsátással járó tevékenységeket! A légszennyezettség további romlását elkerülendő mindenki mellőzze a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében számottevő változás időjárásunkban a következő napokban nem várható.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező napokban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A szabadban való fizikai munka végzését lehetőleg az egészségesek is kerüljék.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Miskolc internetes honlapon tájékozódhatnak.

Együttműködésüket előre is köszönöm.

Tisztelettel: Dr. Kriza Ákos polgármester

Miskolc, 2011. november 15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában