Segítség a raboknak, gyakorlat a hallgatóknak

Akt.:
Közösen nyújtanak segítő kezet az aláírt megállapodás keretében
Közösen nyújtanak segítő kezet az aláírt megállapodás keretében
Miskolc – Szakkollégisták segítik a fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedését a civil társadalomba.

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium az úgynevezett „Nyitott Kapuk” program megvalósítására. A program segítő kezet nyújt a szakkollégium legtehetségesebb roma és nem roma hátrányos helyzetű hallgatóinak ahhoz, hogy szakmai gyakorlatuk helyszínének a büntetés-végrehajtási intézetet választhassák.

Tanulnak és segítenek

A megállapodást a szakkollégium részéről Makkai László igazgató, az intézet részéről Joó László büntetésvégrehajtási ezredes írta alá. Az együttműködést dr. Orosz Atanáz, a görögkatolikus egyházmegye püspöke is ellenjegyezte. Az egyházi vezető Ferenc pápa újévi körlevelét példázta, amelyben az egyházfő a halálbüntetés ellen emelt szót, mondván, nincs olyan emberi bűn, amelynek elkövetőjét elveszett léleknek tekinthetnénk, azaz mindent meg kell tenni, hogy a bűnösök jó útra térjenek, visszataláljanak a társadalomba. A miskolci börtönben gyakorlatukat töltő szakkollégisták mindazon túl, hogy gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséget kapnak ebben a sajátos környezetben, maguk is segítenek a fogvatartottak társasdalomba való visszailleszkedésében – tudtuk meg Joó Lászlótól, a börtön parancsnokától.

Makkai László, a szakkollégium igazgatója elmondta, hogy jelenleg 25 hallgatójuk van, köztük olyanok is, akik társadalomismeretet vagy jogot tanulnak, így számukra különösen fontos ez a lehetőség. Az sem mellékes – tette hozzá, hogy többük később a büntetés–végrehajtás területén helyezkedik el.

Keresztény szellemiség

„A Miskolci Apostoli Exarchátus fenntartásában működő egyetemi és főiskolai kollégium azoknak a fiataloknak biztosít otthonos és családias férőhelyet, akik keresztény szellemiségben nevelkedtek, akiknek fontos az életükben az Isten, és az igazi értékek mellett köteleződtek el” – foglalta össze Makkai László görögkatolikus lelkész, igazgató.

– Szaniszló Bálint –
hirdetés


hirdet�s