Helyi közélet

2015.08.31. 19:31

Segítség a betegeknek és hozzátartozóiknak Szikszón

Szikszó - A szikszói Bethánia Szeretetotthon is részt vesz az Interprofesszionális Demencia Alapprogramban.

Szikszó - A szikszói Bethánia Szeretetotthon is részt vesz az Interprofesszionális Demencia Alapprogramban.

A program célja elsősorban az, hogy tájékoztatást nyújtson a betegeknek és hozzátartozóiknak, illetve segítséget ahhoz, hogy megtervezhessék közös jövőjüket, ha megjelenik a betegség a családban. A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat vezetésével létrejött klaszterben résztvevő intézmények és szervezetek közt van a szikszói Bethánia Szeretetotthon is, melynek vezetője Szögeczki József azt mondja, hazánkban még sem az egészségügyben, sem a szociális ellátó rendszerben nincs meg a megfelelő háttér a demencia és társbetegségei kezelésére, illetve felismerésére.

Bezárkóznak

A legtöbben a betegség megjelenésekor bezárkóznak, és lassan elveszítik a kapcsolatot nem csak a környezetükkel, de gyakran a családjukkal is. A program célja éppen az, hogy segítsen felismerni, elfogadni és társadalmi, illetve családi területen kezelni a szellemi képességek romlásával és pszi­c­hés zavarokkal járó tünetegyüttest.

Így a szeretetotthonban képzést szerveztek szakembereknek, amelyen az intézményvezető szerint nagy volt az érdeklődés. A szakemberek mellett a családot, a civil érdeklődőket és a betegeket is szeretnék megszólítani, ezt szolgálja az első alkalommal augusztus 25-e, 17.30-ra szervezett Alzheimer-Café hozzátartozói fórum, melyen egy kávé, vagy tea mellett lesz lehetősége a résztvevőknek, hogy tapasztalatot cseréljenek, kapcsolatot építhessenek és válaszokat kaphassanak kérdéseikre.

A demencia összefoglaló név alatt szereplő tünetegyüttes esetén ugyanis bár gyógyulásról ritkán lehet beszélni, viszont az időben elkezdett kezeléssel lassítható a hanyatlás és csökkenthetőek a tünetek, de az időben történő felismerés a családnak is lehetőséget teremt arra, hogy fokozatosan átalakítsák az életmódjukat és megtervezhessék a közös jövőjüket.

ÉM-HI


Mi is a demencia?

A demencia a szellemi képességek romlásával és pszichés zavarokkal járó tünetegyüttes, amely megnehezíti a beteg mindennapi életét. A betegség kialakulásának legfőbb oka az életkor, de a genetikai hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és a csökkent fizikai és szellemi aktivitás is kockázatot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában