Segítette a jó idő az aratást

Akt.:
Kedvezett az idő
Kedvezett az idő - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Szinte teljesen befejeződött az idei aratás megyénkben, a termés minősége pedig jónak mondható.

Ahogy a mezőgazdasági termények fejlődését, úgy az aratást is nagyban segítette az időjárás az egész megyében, a száraz időjárásnak köszönhetően mostanra gyakorlatilag már túl is vannak a betakarításon. A learatott termény minősége pedig minden esetben erősen függ attól, hogy időben kerül-e betakarításra. Tavaly például a szeszélyes, esős nyár nagyban hátráltatta a munkát, szétdarabolódott az aratás, hiszen félbe kellett szakítani, és ez nem tett jót a terményeknek: a búzának például csak húsz százaléka volt étkezési minőségű, nyolcvan százaléka pedig takarmány.

Ezzel most nincsen gond, a learatott búza 35%-a takarmány, 65%-a euró vagy malmi minőségű, a korábbi évekhez képest pedig magasabb az úgynevezett javító minőségű búza aránya – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A búza minőségéről tudni kell, hogy négy kategóriába sorolják, a legjobb, I-es minőségű a javító, ezt követi a malmi, az euró és végül a takarmány. Ezek függnek többek között a tisztaságtól, a hektolitersúlytól, nedvesség-, sikér-, nyersfehérje-, töröttszem-tartalomtól és persze a sütőipari értéktől.

A földeken egyébként az őszi árpa, az őszi búza és a repce aratása befejeződött, míg a későbbi érésű zab és tavaszi árpa betakarítása folyamatban van, de ezek is csak az elmúlt napok esőzései miatt maradtak a földeken. A száraz időjárás kedvezett a szalma betakarításának is, ami az elmúlt évekhez viszonyítva nagyobb területen valósulhatott meg, így ebből a télen biztosan nem lesz hiány.

Ennek az ellentéte igaz a tarlóhántásra, vagyis az aratást és szalmabetakarítást követő sekély földmunkára, ami általában tárcsázásként ismert. Ezt ugyanis a száraz, kemény talajon nehezebb elvégezni, de a megyében lehullott 6–40 milliméter csapadék a következő időszakban felgyorsítja majd ezt a munkát is.

ÉMAratási eredmény

Őszi árpa

  • Betakarított terület 5.610 hektár
  • mennyiség 33 ezer tonna

Búza

  • Betakarított terület 64.350 hektár
  • mennyiség 310 ezer tonna

Repce

  • Betakarított terület 14.633 hektár
  • mennyiség 40 ezer tonna

A hagyományokat követve – Kézi aratási bemutató Harsányban

Harsány – Idén is megrendezték az aratási bemutatót a Szürkemarha Fesztivál helyszínén Harsányban. tovább »
hirdetés
hirdet�s