Segítenek a viharkárok felszámolásában

Edelény – Félmillió forinttal támogatja az ÉMÁSZ Nyrt. az edelényi viharkárok rendezését. A céget több más szolgáltatóval együtt a polgármesteri kabinet kereste meg a segítségkéréssel.

Mészáros Sándor, a társaság igazgatóhelyettese azon reményének adott hangot, hogy lépésük másokban is felkelti az adakozó szándékot. Az önkormányzat számlavezető bankja, a Raiffeisen Bank már korábban segítségnyújtást ígért. Megérkezett a város számlájára az a harmincmilliós gyorssegély is, amellyel az Önkormányzati Minisztérium segíti a helyreállítást. A 10 ezer forint fölött károsultak támogathatóak az összegből a tetőszerkezet, a tűzfal és a födém helyreállítására. A biztosítással rendelkezők esetében a biztosítótól kapott kártérítés és a tényleges kárösszeg különbözete vehető figyelembe. A biztosítással nem rendelkezők csak akkor juthatnak támogatáshoz, ha lakásbiztosítást kötnek, s ezt hitelt érdemlően igazolják július végéig az önkormányzatnál.

Kezdeményezték

Közben Edelény német testvérvárosa, Bad Sobernheim három elöljárója jogszabály-változtatást kezdeményezett Rajna-Pfalz tartomány belügyminiszterénél annak érdekében, hogy a költségvetésben segélyalapot képezhessenek. Az ottani önkormányzat már számlát nyitott a lakossági felajánlások fogadására, ám a jog szerint jelenleg nem nyújthatnak segítséget saját forrásaikból. „Egy ilyen segélyalapból a támogatás a szolidaritás és a működő barátság azonnali jele az oly fontos partnerségben” – nyilatkozta Jürgen Reinhard, a polgármester helyettese az Allgemeine Zeitungnak, amely már a második, fotóval illusztrált cikkében számolt be az Edelényben pusztított ítéletidőről. Szintén a német testvérvárosban tanárként dolgozik Anton Winter, aki ácscsaládból származik, s aki romániai kirándulásból hazafelé tartva szívesen részt vállalna diákjaival a helyreállításban.

Kapcsolódó cikkek: