Segítene a molesztálások áldozatain az egyház Belgiumban

Az áldozatok megsegítését és a felelősök megbüntetését igérte a katolikus egyház Belgiumban hétfőn, miután elismerte, hogy papjai az elmúlt évtizedekben több mint száz követtek el szexuális zaklatást.

A pénteken nyilvánosságra hozott jelentés szerint 13 öngyilkosság összefüggésbe hozható ezekkel az ügyekkel.

Andre-Mutien Leonard belgiumi érsek szerint mindent elkövetnek, hogy segítsenek a szexuális zaklatások áldozatainak. Az egyházi vezető ugyanakkor elismerte, hogy nincs gyors megoldás az ügyben. “Meg kell hallgatnunk kéréseiket, hogy visszaállítsuk méltóságukat és segítsük begyógyítani azokat a sebeket, amelyeket elszenvedtek. Tanulni akarunk a múlt hibáiból” – mondta Leonard hétfőn hozzátéve, hogy vissza kell szerezni az emberek egyházba vetett bizalmát. Az érsek szerint rövidesen létrehoznának egy központot is az áldozatok megsegítésére.

A belga katolikus egyház bizottsága pénteken hozta nyilvánosságra az egyházon belül történt pedofil ügyekkel kapcsolatos vizsgálatának eredményét. A jelentésből kiderül, száznál is több molesztálási ügy történt az egyházon belül 1950 és az 1980-as évek vége között, és 13 öngyilkossági eset is összefüggésbe hozható ezekkel. A bűntetteket a klérus tagjai, vagy az egyház szolgálatában álló civilek követték el. A 200 oldalas dokumentum 124, névtelenséget kérő áldozat tanúvallomása alapján készült, amelyekből kiderül, hogy a legtöbb esetben 12 éves kor körül kezdődött a zaklatás. Egy áldozat azonban mindössze kétéves volt a molesztálás idején, öten négyéves korukban, nyolcan ötévesen és tízen hétévesen szenvedték el a bántalmazást.

A nyolc éve működő bizottság vezetője, Peter Adriaenssens pszichiáter szerint a legtöbb tanúvallomást azután kapták, hogy áprilisban lemondott a brugge-i püspök. Roger Vangheluwe azután hagyta el posztját, hogy elismerte: 1973 és 1986 között szexuálisan bántalmazta unokaöccsét.

– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s