Segélyalap létrehozását kezdeményezi a Magyar Rektori Konferencia

Pénzügyi alapot hozna létre a Magyar Rektori Konferencia (MRK) a gazdasági válság miatt bajba jutott tehetséges hallgatók számára. A támogatási rendszert önerőből szeretné fenntartani az MRK, ezért arra kéri a 69 felsőoktatási intézményt: támogassák a kezdeményezést. A részleteket nyáron dolgozza ki az MRK a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) segítségével.

A “segélyalapot” Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora, az MRK leköszönő elnöke és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Rektori Konferencia új elnöke indította el. Mindketten felajánlották az általuk vezetett intézmény éves MRK-tagdíjának felét, egyhavi professzori illetményük, illetve MTA doktori illetményük felét az alapba. Miskolci Norbert, a HÖOK elnöke biztosította a szervezetet arról, hogy minden segítséget megadnak egy olyan kezdeményezéshez, amely mentőövet dob a nehéz anyagi helyzetbe került, tehetséges diákoknak.

A Magyar Rektori Konferenciát július elsejétől vezeti Szabó Gábor, akit szerdán iktattak be hivatalába. A Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: az MRK egy autonóm intézmény, amely állami támogatás nélkül, lényegében az egyetemek és főiskolák tagdíjaiból tartja fenn magát. Bármely, az ágazatot érintő szakmai javaslattal kapcsolatban véleményezési joga van, amelyet a honatyák sem hagyhatnak figyelmen kívül – jegyezte meg. Szabó Gábor az utóbbi időben nagy port kavart önálló képviselői indítványok kapcsán beszélt erről, amelyet gyakorlatilag érdemi szakmai egyeztetés nélkül akartak keresztülvinni.

Az új elnök elmondta: a magyar felsőoktatásban az elmúlt 10 évben dinamikus fejlődés ment végbe, az egyetemi tudásközpontokban világszínvonalú eredmények születtek. Az ágazatban dolgozó, csaknem 50 ezer közalkalmazott munkahelyi stabilitásáról azonban gondoskodniuk kell az intézményvezetőknek, a nehéz gazdasági helyzetben sem működhetnek kisebb létszámmal. A négy egyetemi klinika vezetője és Székely Tamás egészségügyi miniszter például csütörtökön kezdi meg az egyeztetést a fenntartható finanszírozásról.

Ami a diplomák értékét illeti, az MRK új elnök bizakodóan tekint a jövőbe. Mint elmondta, a bolognai rendszeren még van mit hangolni, de a kétszintű képzés bachelor szintjének elvégzése után is boldogulhatnak a fiatalok a munkaerőpiacon. Ezek a pályakezdők nyelveket beszélnek és jó szakember válhat belőlük, ezért az új elnök azt üzente a munkaadóknak, hogy nyugodt szívvel alkalmazhatják a fiatalokat.

Szabó Gábor végezetül emlékeztetett arra, hogy az MRK minden partnerével alkotó együttműködésre számít, a valamint szorosabb együttműködést kezdeményez a HÖOK-kal és a határon túli magyar felsőoktatási intézményekkel. Ennek szellemében az MRK tavaszi plenáris ülését Kolozsváron szeretnék megrendezni, az összes rektor részvételével.

A sajtótájékoztatón Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár újságírói kérdésre elmondta: az oktatási tárca szerint nem fenyegeti olyan veszély egyik egyetemet és főiskolát sem, hogy ne tudná fizetni az úgynevezett PPP-konstrukcióban megvalósuló infrastrukturális fejlesztések önrészét. Elismerte: korábban három egyetem is jelezte, hogy az árfolyamváltozások miatt gondjai adódtak ezzel, de esetükben úgy módosították a szerződést, hogy maximum a felét fizesse az iskola és a fennmaradó részt a szaktárca állja.