Segély helyett álláskereső támogatás

Közös utakon címmel rendeztek foglalkoztatáspolitikai konferenciát kedden a városházán.  Korábbi cikkeink az Esélykapu programról letölthetők [.doc – 10KB]

Két sikeres nyíregyházi programot (Esélykapu, Együtt s lehetőségekért) mutattak be, melyek a „Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” című pályázaton nyertek támogatást. A konferencián részt vett Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, aki nyilatkozott a Kelet-Magyarországnak.

Ha a foglalkoztatottak számát vizsgáljuk, akkor 2002-höz képest 40 ezerrel több embernek van ma munkahelye. De ha azt vizsgáljuk, hogyan alakult a foglalkoztatási ráta, akkor az valóban alacsony, 57 százalékos szinten van ma Magyarországon, és nagyon magas inaktivitással párosul. A foglalkoztatáspolitika legnagyobb kihívása ma az inaktívak számának csökkentése, illetve a munkaerőpicon jelen nem lévők visszavezetése a munka világába.Ez azzal jár, hogy átmenetileg a munkanélküliségi ráta növekszik, hiszen azok az emberek, akik eddig nem jelentek meg a munkaerőpiacon, elsőként megkeresik a munkaügyi hivatalokat, hogy képzésben tudjuk őket részesíteni, olyan aktív munkaerőpiaci politikában tudjuk őket részesíteni, amivel alkalmazkodni tudnak a mai kihívásokhoz, és el tudnak helyezkedni. Ez a folyamat zajlik ma a magyar munkaerőpiacon.

Álláskeresési támogatás

November 1-jétől életbe lép az új ellátó rendszer, ami már nem segélyben részesíti a munkanélkülieket, hanem az álláskeresést támogatja. A neve is ennek megfelelően: „álláskeresési támogatás”. Lényege: különböző ösztönző elemeket építettünk be, hogy aki akar és képes dolgozni, az találjon is munkát. A programot összekötöttük olyan kötelezettségekkel, amelyek teljesülése révén lehet hozzájutni az álláskereső támogatáshoz. Minden álláskereső a kirendeltségünkön szerződést köt, és a szerződésben vállalt feladatokat, kötelezettségeket teljesítenie kell ahhoz, hogy ellátásban részesüljön.

– Györke László –