Se vonat, se busz, se taxi

A keddi eset helyszínét sokkal nehezebb megközelíteni. (Képünk illusztráció, nem a cikkben szereplő baleset helyszínén készült)
A keddi eset helyszínét sokkal nehezebb megközelíteni. (Képünk illusztráció, nem a cikkben szereplő baleset helyszínén készült)
Nyíregyháza – Embert gázolt Nyíregyházától tíz kilométerre kedd este az InterCity.

A nyílt pályán veszteglő vonat mintegy nyolcvan utasa várt, várt, hátha történik valami, hátha intézkednek az érdekükben.

Elcsigázott emberek érkeztek éjfél után a vasútállomásra. -Csengeri János

Órák teltek, a fiatalabbak közül többen megérezték a várakozás reménytelenségét, és nekivágtak gyalog a kétórásra saccolt útnak Nyíregyházáig. Az idősebbek csak reménykedtek a csodában, de mint tudjuk, azok errefelé ritka vendégek.

Aztán úgy tűnt, mégiscsak léteznek: jött ugyanis a hír, a vasút szólt a Volánnak, ahonnan vonatpótló autóbuszt küldenek az utasok hazamenekítésére. Ki is vezényelték szerencsétleneket a veszteglő vonatból a 4-es főútra, ahová diszpécseren keresztül ígérte magát a Volán. A vaksötétben a vagon lépcsőjéről egyméteres „mélységbe” ugrás után, egy lápos területen, meg egy vizesárkon kellett keresztülvergődniük a buszhoz igyekvőknek. Közülük egy 80 éves néni alaposan meg is ütötte magát, miután nagyot esett a terepakadályokon, de az időközben a gázolás helyszínére érkezett tűzoltóknál még véletlenül sem volt egy létra vagy palló, amit ráfektethettek volna a vizesárokra, hogy az újabb, már remény­oszlató hírre (mégsem jön értük felmentő busz) a vonathoz visszakecmeregni kénytelen utasok dolgát megkönnyítsék.

Egy szó mint száz, mintegy négyórás késéssel, valamikor éjfél után csak befutott az esti IC a nyíregyházi vasútállomásra. Aki tehette, már jó előre intézkedett családjában az autós hazafuvarról, ám az elnyűtt utasok egy része taxival gondolta ugyanezt megtenni, miután a tömegközlekedés éjfél után már megszűnik.

Álom, álom, édes álom…

Az állomásnál egyetlen taxi sem várakozott, mert a balesetről és az ennek következtében kialakuló késésről egyik érintett szolgáltatónak, (MÁV, katasztrófavédelem, Volán) sem jutott eszébe felvenni a telefont és odaszólni a taxisoknak: „Elcsigázott emberek érkeznek éjfél után a vasútállomásra, lesz fuvarotok bőven, menjetek oda.”

Persze ez nem kötelessége egyiknek sem, ez csupán beleélő képesség és jóakarat kérdése lett volna. Ám ilyen ember nem volt szerda hajnalban Nyíregyházán. A történteket egy pórul járt utas, Csengeri János hiteles beszámolója nyomán adtuk közre.

Életek, javak mentése

Természetesen megkerestük a katasztrófavédelmet és az Észak-magyarországi Közlekedési Központot is, mi vezetett a kálváriához, hol volt a busz, illetve ki, miben segíthette volna az utasokat.

– A katasztrófavédelem tűzoltó egységei nap mint nap számtalan extrém helyzetben állnak helyt, ehhez jól felszerelt gépjárműfecskendőt használnak. Ezen minden szükséges eszköz és védőeszköz megtalálható, amelyeket külön vizsgával használhatnak. Való igaz, palló nem része a felszerelésnek – kezdte reagálását Dóka Imre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: a július 12-eihez hasonló eseteknél a tűzoltók feladata az, hogy segítsenek a sérült kiemelésében és biztosítsák a helyszínt a baleseti vizsgálat idején, például, ahogy az ezúttal is történt, a terület megvilágításában vesznek részt. A tűzoltók az emberi életek és az anyagi javak mentésére esküdtek fel, ennek nem része az állampolgárok egyik pontból a másikba eljuttatása, így a taxirendelés sem.

Az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ a levelünk nyomán vizsgálatot indított az ügyben, annak eredményéről tájékoztatják lapunkat is – írta válaszában Ujj Zsuzsanna, a PR-iroda vezetője.

KM-GB, BM