Se nem emlék, se nem park

Se nem emlék, se nem park
Miskolc – Több évtizede ez a látvány fogadja a Bükk keleti kapuján áthaladókat. Mi lesz a sorsa az emlékparknak?

Évek óta „elvan”, mi miskolciak már tudomást sem veszünk róla, megszoktuk, már csak az ideérkező turisták döbbennek meg: mi ez. Ez a néhai Herman Ottó Emlékpark, a Bükk keleti kapujában. Mára már se nem park, se nem őrzi névadója emlékét. A gaz elborította, s a végében ott éktelenkedik az egykori kilátó maradványa, egy beton rom.

A park valamikor erről a kilátóról volt nevezetes, hiszen ez volt hazánk – s talán a világ is – egyetlen ilyen építménye, amely völgybe épült. Aztán ez 2002-ben leégett. Akkor így írtunk róla: „A Majálispark egyik büszkeségének tartott kilátó, a Bükk keleti kapujának nevezett Herman Ottó Emlékpark látványossága egy óra alatt hamuvá, üszkös fadarabokká elenyészett tegnap. Amikor a déli harangszó megszólalt, már csak a kőből és betonból készült építményrész, a lábazat meredt pőrén a Lillafüred felé vezető út közvetlen szomszédságában.”

Majálispark

A helyzet mit sem változott a hat év alatt, a lábazat most is ott mered pőrén. Ki tudja meddig. Talán most van remény, hiszen a terület szerepel a Diósgyőri vár-Lillafüred közötti terület fejlesztési koncepciójában. A javaslatot októberben fogadta el a miskolci közgyűlési ülés, ebben az áll: a Herman Ottó Emlékparkot – mint kiemelt projektet – látogatóközponttá fejlesztenék.
A park az állam tulajdonában van, de a Bükki Nemzeti Park a vagyonkezelője. Ezért tőlük próbáltuk megtudni, hogy mi a tervük a területtel, felújítják-e. Nem jártunk sikerrel, kérdéseinkre tegnap nem kaptunk választ.

Együttműködve

Dr. Tompa Sándor (MSZP) országgyűlési képviselőtől azonban megtudtuk: a város terve, hogy látogatóközpont legyen a park. Hozzátette: a funkciója hasonló lenne, mint, aminek annak idején épült, csak a mai kor követelményeinek megfelelően. Azaz – folytatta – lenne itt többek között információs pont, étkezési lehetőség. Ma már egy komoly turisztikai központnál elengedhetetlen egy ilyen információs pont – hangsúlyozta.
A város hogyan hasznosíthatná a területet, miután annak a nemzeti park a kezelője? „A koncepcióban szerepel, hogy a fejlesztésekben 3 kiemelt partner van: a miskolci önkormányzat, az Északerdő Zrt., valamint a Bükki Nemzeti Park. Már eddig is egyeztettünk velük, de a továbbiakban is számítunk az együttműködésükre.” – válaszolta Tompa Sándor.

Nem biztonságos

A Herman Ottó Emlékpark a 80-as évek elején épült, Taba Benő miskolci építész tervei alapján. Társadalmi munkában, az akkor még létező gyárak munkásai vettek részt az építésében.
Tompa Sándor azt is elmondta: jelenlegi állapotában nem lehet hasznosítani a parkot, hiszen az épület megrepedt, nem biztonságos, a faszerkezet is elkorhadt.