Se élelmiszereket, se buszjegyet nem lehet venni üdülési csekkel – RTL Klub

Tej helyett night klub. A gyerekek üdültetésére szánt állami támogatásból csak az utóbbit támogatják, élelmiszerről vagy ásványvízről szóló számlákat nem fizetnek ki. Legalábbis ezt állítja a nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A szervezet azt is nehezményezi, hogy idén a szigorú feltételek miatt kevés nagycsaládos pályázhatott üdülési csekkre – számolt be az RTL Klub Híradója.

Az éttermi számlát kifizetik, de ha a boltban vett zöldségből, húsból maguknak főznek a táborozó gyerekek, már nem kapnának rá állami támogatást. Legalábbis ez látszik azon a pályázati felhíváson, ami a gyermeküdültetésre vonatkozik. Az elszámolásnál csak az 55-ös SZJ számmal kitöltött számlákat fogadják el. Így nem lehet például élelmiszereket, vonat- és buszjegyeket venni az üdülési csekkel. Egy night club belépőt viszont elvileg igen. Kérdés, hogyan fér ez össze az egészségre való neveléssel, illetve az erkölcsös családra való neveléssel – mondta Szabó Endre, a NOE elnöke.

Az egyesület törvénymódosítást kér a parlamenttől, de nemcsak ezen változtatnának. Szerintük kevés nagycsaládos pályázhatott idén üdülési csekkre a szigorú feltételek miatt. Tudomásuk szerint az 500 millió forintos keretből csak 51 milliót osztottak szét például azért, mert bruttó 90 ezer forintban maximálták a pályázó szülő fizetését. A Nemzeti Üdülési Alapítvány mégsem változtatna a jövedelemhatáron.

Az Alapítvány szerint nem az a megoldás, hogy megemelik az összeget. Azt mondják, a rászoruló embereket meg kell keresni, hogy tudják, a társadalom segít rajtuk – mondta az alapítvány elnöke. Arról, hogy mekkora összegű üdülési csekk maradt a pályázatok után, Karácsony Mihály nem nyilatkozott.