Se ágyuk, se íróasztaluk nincs a cigány gyerekeknek

Akt.:
Illusztráció - Se ágyuk, se íróasztaluk nincs a cigány gyerekeknek
Illusztráció - Se ágyuk, se íróasztaluk nincs a cigány gyerekeknek - © Fotó: abcug.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az ország legszegényebb térségeiben élő cigány gyerekek alig harmada él elfogadható lakásban, a többségnek nincs íróasztala, de sokan vannak, akiknek még saját ágy sem jut. A szegénység és a szülők munkanélkülisége mellett a rossz lakáskörülmények is tovább rontják ezeknek a gyerekeknek az esélyit. A zsúfoltság és a penészes falak ráadásul meg is betegítik őket. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségeiben nézték meg a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, milyen körülmények között élnek a szegény, cigány gyerekek. Az átfogó tanulmány nemrég jelent meg “Gyerekesély a végeken” címmel.

Bár a szegregáció fennmaradt, a cigányok lakáskörülményei mégis jelentősen javultak az elmúlt két-három évtizedben. Ennek ellenére továbbra is sokkal rosszabbak, mint a nem cigányoké. A cigány gyerekek, még a hátrányos helyzetű térségekben élő többi szegény gyerekhez viszonyítva is sokkal rosszabb körülmények között nőnek fel.

A cigány gyerekeknek csak a fele él legalább komfortos lakásban, jó/elfogadható lakásban csak 36 százalékuk, nem zsúfolt lakásban pedig csak 46 százalékuk. Ezek az arányok jóval alacsonyabbak, mint az azonos térségben élő nem cigány gyerekek esetében (78, 65, illetve 82 százalék).

A lakás komfortfokozata és minősége, a lakás zsúfoltsága közvetlenül hat a gyerekek iskolai sikerességére és ezeken keresztül későbbi életesélyeire. Ehhez képest a hátrányos helyzetű kistérségekben élő szegény cigány gyerekek

  • közel 18 százalékának nincs saját ágya
  • kétharmadának nincs íróasztala
  • arra a kérdésre pedig, hogy ha nincs íróasztal, legalább van-e megfelelő hely tanulásra, a cigány gyerekek 8,7 százalékánál nem volt a válasz.

A tanulmány egyik szerzője, Vastagh Zoltán összefüggéseket keresett a gyerekek lakáskörülményei és egészségi problémáik között. Ehhez pár korábbi jelentést is segítségül hívott, mint például azt a 2013-ast, ami szerint Magyarországon mintegy 620 ezer gyerek élt olyan rossz minőségű lakásban, ami a légzőrendszeri megbetegedések és allergiás tünetek kialakulásának esélyét is megsokszorozhatja.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentráló kutatás pedig azt mondta ki, hogy a cigány gyerekeknél a szív-és érrendszeri betegségek, az agyi keringési zavarok, a gyomor-és nyombélfekély, a légzőszervi betegségek, az asztma, valamint az idegi-és pszichés betegségek magasabb arányban fordulnak elő, mint a nem cigány gyerekek között. Ráadásul a cigány gyerekek származásuk miatti kirekesztése mentálisan is rosszat tesz az egészségüknek.

Maga Vastagh arra jutott, hogy a vizsgált térségekben nagyobb kockázattal lett keringési betegségük a cigány gyerekeknek, mint a nem cigányoknak. Ennél az egészségi problémánál a rossz lakásminőség növelte a kialakulás esélyét. A légzőszervi betegségeknél szintén a rossz minőségű lakás és a nem megfelelő fűtés növelte az esélyeket.

A tanulmány egy másik fejezete arról szól, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben élő cigány gyerekek hogyan töltik el a szabadidejüket. Zeller Eszter szerző a következőkre jutott:

  • a szegényebb családokban a gyerekek inkább otthon töltik szabadidejüket, ezért nincs lehetőségük különböző képességeik fejlesztésére, a családon, barátokon kívül nem érintkeznek más gyerekekkel. Ez okozhat antiszociális viselkedést, és rossz hatással lehet a tanulmányi eredményre is. Van viszont jó oldala is: mivel gyakran vannak egyedül, szülői irányítás nélkül, megtanulják elfoglalni és szórakoztatni magukat, megalkotják saját játékaikat
  • a cigány gyerekek szervezett programokon kisebb eséllyel vesznek részt, mint nem cigány társaik, ugyanez a helyzet a sportolással, a kirándulással és a különórával is. A cigány gyerekek nagyobb eséllyel nem csinálnak semmit sem szabadidejükben, és inkább értelmezik a szabadidő eltöltést csavargásként, mint a nem cigány gyerekek. Viszont tévét kevésbé néznek

Zeller hozzáteszi azt is, hogy a “cigány szülők a természetes növekedés szellemében” nevelik gyerekeiket, ezért is szervezik meg kevésbé a gyerekek szabadidejét.

Prókai Eszter | abcug.hu


Kelet-Magyarországon nem kapnak enni a hajléktalanok, és a mélyszegénységben élő gyerekek élelmiszercsomagjait sem osztják

Csúszik egy tavaly decemberben elindult rászorulókat segítő adományozó program. Hétvégén mindenhol kevesebben jutnak ételhez.

„Gáz, hogy ez van ma, a XXI. században” – Hiába van lakásuk, ha odafagy a kezük a kilincshez

Egymillió ember él hideg vagy teljesen fűtetlen lakásban Magyarországon. Ők láthatatlanabbak, mint az utcán fagyoskodó hajléktalanok, de ugyanolyan veszélyes számukra a tartós hideg. Sokszor nem csak a legszegényebbek, hanem lecsúszott középosztálybeliek is fagyoskodnak otthonukban. Andreáékat a gazdasági válság tette tönkre, ma sapkában alszanak, Bettináék pedig a főbérlőjükkel vesztek össze, aminek következtében a sütővel fűtik a lakást és lavórban fürdenek.

A közmunkások mindenkinél többet szülnek

A magyarok jövedelme, ideje és a munkáltatók hozzáállása is az ellen van, hogy beteljesüljön Orbán Viktor álma, és több gyerek szülessen az országban, mint ahány felnőtt meghal. A fiatalok túl későn hagyják el a szüleiket, van, aki egyszerűen kiöregedik a termékeny korból, az iskola és a karrier sem használ a családalapításnak. A közmunkások viszont termékenyebbek bárkinél. Összeszedtük, mik dolgoznak az emelkedő gyerekszám ellen.

Roma vagy? Legyél szakács!

Rendőr, ruházati eladó, fodrász vagy műkörmös. Ezek az álomszakmák a hátrányos helyzetű roma fiatalok szemében. A vágyaikról azonban nyolcadik osztályra általában lemondanak, és helyette mennek abba az iskolába, ahová a többség. Iskolát választanak, nem pedig piacképes szakmát, de mégsem utóbbi miatt nem találnak utána munkát, hanem, mert be sem fejezik az iskolát.
hirdetés


hirdet�s