Schvarcz Tibor (MSZP) nem ért egyet a több-biztosítós modellel

A szocialista Schvarcz Tibor nem tartja elfogadhatónak az SZDSZ több-biztosítós modelljét. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke a Független Hírügynökségnek pénteken elmondta: sem a rendszer bevezetésének tempójával, sem annak alapkoncepciójával nem ért egyet.

A több-biztosítós rendszer azzal a veszéllyel jár, hogy a magánbiztosítók csak a kis kockázatú, egészséges fiatalokkal szerződnének, a költséges, idős betegek biztosítását továbbra is az államra hagynák – mondta Schvarcz Tibor. Hiába vázolta fel az SZDSZ, hogy a fejkvóta bevezetésével a magánbiztosítók érdekeltek lennének abban, hogy ügyfeleik között tudhassák a nagyobb kockázatú betegeket is, valójában nem így cselekednének. Az üzleti biztosítóknak számos olyan technikájuk van, amellyel elérhetik, hogy csak az egészséges, fiatalokat kössék magukhoz – tette hozzá.

A szocialista egészségügyi szakpolitikus szerint a több-biztosítós rendszer jövő évi bevezetése is irreális. “Mi komolyan gondoljuk azt, hogy a bevezetés előtt széles társadalmi vitát, egyeztetést kell folytatni és ezek összegzése után dönteni arról, milyen legyen a végleges modell” – mondta. Hozzátette: jelenleg az egészségügyi ellátás stabilizációja a legfontosabb, most az alap-, és járóbetegellátás fejlesztésén, a bérezés rendezésén van a hangsúly.

A szocialista politikus elmondta azt is: az MSZP is kész elképzeléssel érkezik a május 6-án kezdődő koalíciós egyeztetésre, ahol az első napirend a több-biztosítós modell lesz. A szocialista tervek szerint megmaradna az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a magánbiztosítók csak az ápolási-, baleseti-, illetve rokkantbiztosítások feladatát kaphatnák meg.