Schmitt Pál: mindkét fél számára előnyös a kínai-magyar együttműködés

Akt.:
Schmitt Pál és Ven Csia-pao
Schmitt Pál és Ven Csia-pao - © Fotó: MTI | Beliczay László
Budapest (MTI) – Schmitt Pál köztársasági elnök támogatásáról biztosította a kínai és a magyar kormányfő által szombat délelőtt megkötött kétoldalú egyezményeket; meggyőződése, hogy ez az együttműködés mindkét fél számára jelentős előnyökkel jár.

Az államfő szombaton udvariassági látogatáson fogadta a kétnapos budapesti látogatáson lévő Ven Csia-pao  kínai miniszterelnököt a Sándor-palotában. Schmitt Pál a találkozó után az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a gazdasági együttműködés mellett fejleszteni kell a két ország közötti kulturális, oktatási, tudományos és sportkapcsolatokat is, ezért különösen üdvözli a kínai és magyar fővárosba szánt kulturális intézet, továbbá a több száz tanulmányi ösztöndíj tervét. Mint mondta, a magyarokat lenyűgözte a 2008-as pekingi olimpia szervezettsége és színvonala, amelyen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként vett részt.     

A köztársasági elnök elismerését fejezte ki aziránt, hogy a gyorsan növekedő kínai gazdaság széles társadalmi rétegeknek nyújt lehetőséget a felzárkózáshoz, és ezzel jelentősen hozzájárul az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak megvalósulásához, köztük a szegénység felszámolásához.     Az államfő az udvariassági látogatáson rendkívül szorgalmas és vállalkozó szellemű közösségnek nevezte a Magyarországon élő kínai nemzetiségű polgárokat, akik szerinte értékteremtő munkát végeznek, és kiválóan integrálódtak a magyar társadalomba.     

Schmitt Pál kiemelte: Ven Csia-pao sikeresnek minősítette budapesti látogatását, amely alatt érdemi megállapodásokat kötött Orbán Viktor miniszterelnökkel.     A két kormányfő szombaton tizenkét megállapodást kötött konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről. Orbán Viktor a megállapodásokat rendkívül fontos mérföldkőként és sikerként értékelte Magyarország megújulása szempontjából. Ven Csia-pao azt mondta: Kína hajlandó “bizonyos összegű” magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Elmondta, kitűzték azt a célt, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig több mint a kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik. 

– MTI –

Kínai kormányfő: Kelet-Közép-Európa hídfőszerepet játszik a kínai-európai együttműködésben

Budapest (MTI) – Kelet-Közép-Európa hídfőszerepet játszik Kína és Európa gazdasági-kereskedelmi együttműködésében, a földrajzilag előnyös fekvésű térség összeköti a nyugati és keleti piacokat – mondta Ven Csia-pao kínai kormányfő szombaton a Magyar Tudományos Akadémián, a Kína-Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon.

Orbán Viktor: új, nagy jelentőségű szövetség született

Budapest (MTI) – Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján szombaton a Parlamentben.

Stratégiai megállapodás a kínai HNA és a Demján Csoport között

Budapest (MTI) – Stratégiai megállapodást kötött a kínai HNA Group és a Demján Csoport szombaton Budapesten.

Katonai tiszteletadással fogadták a kínai kormányfőt

Budapest (MTI) – Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao kínai kormányfőt az Országház előtti Kossuth Lajos téren.