Savat szállító kamion borult fel

Savat szállító kamion borult fel
Gönc – Savat szállító kamion borult az árokba Gönc mellett szerda este. A balesetnek két sérültje van. 

13.17: Megérkeztek a szlovák katasztrófamentők a helyszínre, akik egy speciális óriásdaruval talpára állították a felborult tartályautót és összeszedték a felborult vontató roncsdarabjait.
Az sem kizárt, hogy nem fejtik át a veszélyes anyagot másik trtálykocsiba, mert úgy ítélték meg, hogy a tartály maga nem sérült.
A munkálatok jelenleg is folynak.

 

A Encsi Tűzoltóság este 8 óra 3 perckor kapott riasztást erről a balesetről. Rögtön a helyszínre indultak és munkához láttak. A felborult kamion fülkéjében kettő embert találtak. Az egyiküket rögtön ki tudták szedni, de a másik sérültet, mintegy 3 és fél órás munka után, csak éjfél előtt pár perccel sikerült kiemelni a teljesen összeroncsolódott kamion fülkéjéből. A mentők még körül-belül háromnegyed óráig dolgoztak utána a beszorult sérülttel, akit súlyos életveszélyes sérülésekkel szállítottak a kórházba. .A másik utas állapotáról megtudtuk, hogy könnyű sérült lett.

A helyszínen szerzett információink szerint, egy szlovák kamion az országából, Nyíregyházára szállított 22 tonna nem 100 százalékos, higított savat, és a kékedi elágazásnál egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen lehaladt az útról, mintegy másfél méter mély árokba, ahol oldalára borult. A kamionból, több helyen lassan csepegett a sav, amit az éjszaka folyamán a Budapestről érkező tartálykocsiba átszivattyúznak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy lakott településtől távol történt a baleset. A műszaki mentés akár reggelig eltarthat, ott forgalomkorlátozásra lehet számítani.

8.30.Titokzatos útvonalat választott a veszélyes anyagnak.

22 tonna nitrid-acid veszélyesnek minősülő anyagot szállított a szlovák tartályautó, vészhelyzet felderítő csoport (VSCS) emberei azonosították a helyszínen a vegyi anyagot, ami egyébként pl. műtrágya előállításra használható, de más adalékanyaggal akár robbanóanyaggá is készíthető belőle.

Kohánka István ezredes a B-A-Z megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese érdeklődésünkre röviddel ezelőtt elmondta, hogy az éjszakai órákban történt baleset helyszínét még nem tudták felszámolni, a tartálykocsi tartály része továbbra is a földön van, ahova a beborulás után sodródott. A tartályból a beöntőnyílás környékén szivárgott a környezetbe a szúrós szagú anyag, de mivel a káresemény lakott települést nem veszélyeztett, ezért kitelepítésre nem került sor. Azt egyelőre nem tudják, hogy a sofőr miért tért le a számára megadott és engedélyezett főútvonalról a mellékútra. Talán csupán néhány kilométert akart megspórolni célállomásáig.

A mellékút kanyarokkal szabdalt, veszélyesebb útszakasz, mint amin haladnia kellett volna. A rakományra vonatkozó ADR papírjai rendben voltak, és a VSCS által azonosított anyag szerepelt az iraton is.

A jelenlega tartályt őrzik, az encsi tűzoltók egyik egysége a helyszínen van, várják szlovákiából azt a tartályautót, amibe átfejtik majd a nitrid acidot, és azt az autómentőt is amivel a roncsot majd elszállítják. Ez azonban akár csütörtökön egész nap eltarthat. Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Bujdos Tibor, Puskár Tibor

Kapcsolódó cikkek: