Savanyú tejből olcsó külföldi UHT-tej?

Sok esetben nem megfelelő minőségű a külföldről behozott UHT-tej. Nem csak a beltartalmi értéke nem éri el a dobozon feltüntetettet, hanem a benne található elpusztult baktériumok alapján még az is előfordul, hogy már romlott tejet pasztőröznek, és töltenek dobozokba – ezt laboratóriumi vizsgálatok alapján állítja a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. A pasztörizálás miatt egyébként ezek a tejek sem veszélyesek sz egészségre.

A zrt. öt nagyáruház polcairól 50 UHT-tejet, illetve egyéb tejterméket vizsgáltatott meg a Magyar Tejipari Kutató Intézet laborjában. Az eredmény azt mutatja, hogy a tejek egy részénél a fehérjetartalom a dobozon feltüntetettnek csak a fele, a zsírtartalom 30-35 százalékkal kevesebb. Emellett a megengedett 100 ezer helyett 650-750 ezer holtcsíra-számot is találtak. Ez azt jelenti, hogy a pasztőrözés előtt romlott volt a tej – mondta a Független Hírügynökségnek Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. A Tejtermék Tanács vizsgálatai is hasonló eredményt mutatnak – tette hozzá.

Az UHT-tej előállításának költsége alapján a 160-200 forint literenkénti ár lenne reális Hegedűs Imre szerint, ezzel szemben 94 forinttól már lehet külföldi ultrapasztőrözött tejet kapni. A magyar tejtermelő cég úgy véli, a rossz, olcsó tej csak vevőcsalogató.

A Közép-Dunántúli Régióban a veszprémi Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság végzi az élelmiszerek vizsgálatát. Rendszeresen ellenőrzik a külföldről behozott tartós tejeket is. A nyár elején volt egy nagy országos ellenőrzés. A veszprémi laboratóriumban négy megyét vizsgáltak. 29 mintából hat nem volt megfelelő. Legtöbbször a zsírtartalom volt kevesebb 3.5 százaléknál – tudtuk meg Édes Gézától. Az igazgató azt mondja a sejtszámot illetően ők az összes sejtet vizsgálják. Ebben lehet hámsejt, de szétesett lactobacillus (tejsavbaktérium) is. Így több is lehet 100 ezernél a megengedett holtcsíra szám. A szakember szerint egyébként savanyú tejből savanyú lesz a pasztőrözött tej is, így valószínűleg nem romlott alapanyagból készülnek a külföldi UHT-tejek.

A bicskei tejtermelő cég azonban azt mondja: jól látszik a vizsgálati eredményből, hogy a 650-750 ezres szám baktériumot jelöl, tehát nem lehet hámsejt, és egyébként nagyon sok eljárás létezik, amely elveszi a tej savanyú ízét.