Százhetven kilométert spórolt meg a bíróság

Akt.:
Távmeghallgatás
Távmeghallgatás - © Fotó: Miskolci Törvényszék
Miskolc, Sátoraljaújhely – Sikeresen vizsgázott a távmeghallgatás a Miskolci Törvényszéken.

A Miskolci Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája távmeghallgatás keretében döntött nyolc, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben büntetését töltő elítélt feltételes szabadságra bocsátásának ügyében.

Új típusú bíróság

A 2018. július 1-től hatályos új büntetőeljárási törvény rendelkezései lehetővé teszik, hogy az eljárás résztvevői – szigorú technikai feltételek megléte mellett – telekommunikációs eszközzel biztosítsák jelenlétüket az eljárás során.

A bírósági eljárásokban megkövetelt közvetlenség elve ma már nem csak a tényleges fizikai jelenléttel biztosítható, a technika innovációjának köszönhetően informatikai eszközök segítségével is.

Az új eljárási módnak köszönhetően a törvényszék mind a nyolc elítélt esetében sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudott dönteni. Nem kellett megszervezni a bíróság és az ügyészség tagjainak Sátoraljaújhelyre utazását vagy az elítéltek Miskolcra történő előállítását, mégis minden ugyanolyan módon történt, mintha a résztvevők azonos tárgyalóteremben lettek volna. A bíróság nem csak közvetlenül hallgatta meg az elítélteket, hanem a bíróság indokolt határozatát is közölte. Az elítéltek pedig maguk is nyilatkozhattak, elfogadják-e a döntést vagy sem.

Az alkalmazott új metódus már előrevetíti egy olyan bíróság születését, ahol a klasszikus, papír alapú ítélkezési munka mellett az elektronikus ügyintézés kerül előtérbe és a XXI. századi bíróság ezáltal válik még produktívabbá és versenyképesebbé a jogkereső közönség számára.

ÉM



Sátoraljaújhely.
BOON.HU






hirdetés