A turizmust erősítenék Füzéren

Óvodai életkép Füzéren
Óvodai életkép Füzéren - © Fotó: Bódisz Attila
Füzér – Bolt, piac és szálloda is szerepel Füzér önkormányzatának tervei között.

A turizmus bővítése, valamint a fiatalok igényeinek kiszolgálása a két fő iránya a füzéri önkormányzat nagyszabású fejlesztési terveinek – közölte lapunkkal Horváth Jenő polgármester. Mint elmondta, jelenleg zajlik egy bölcsőde- és óvodafejlesztési program településükön. Ennek során a hét éve egy épületben működő intézmény­együttes két részre elkülönül egymástól. Jelenleg az óvodába 25, a bölcsődébe 5 gyerek jár, a férőhelyek a beruházással tovább bővülhetnek és a bölcsődések is teljesen új épületrészt kapnak. A polgármester hozzátette: intézményeik nemcsak a helyi fiatalokat szolgálják ki, de népszerűek a környéken élők körében is. Az intézmények szükségességét erősíti, hogy a Füzéri vár rekonstrukciójának első üteme 17 új munkahelyet teremtett, a felújított erődítmény ráadásul az elmúlt két és fél évben 215 ezer látogatót vonzott – mondta Horváth Jenő.

A várhoz kötődő építkezéseket megelőzi egy komoly régészeti feltárás.”

Megemlítette azt is, hogy a turizmushoz kapcsolódva van egy nagyszabású tervük, ami egy 90 szobás, négycsillagos szálloda építését jelenti. Pályázatuk első körben nem nyert, de nem adják fel, újra pályáznak és számítanak befektetők érdeklődésére is. A vár látogatói ugyanis jelenleg elsősorban kirándulók. Azok számára, akik Füzéren töltenének néhány éjszakát, jelenleg falusi szálláshelyek állnak a rendelkezésükre, folyamatosan működő étterem pedig nincs a településen. Ezen változtatna egy színvonalas szálloda, ami egyben újabb 50–70 munkahelyet is teremtene – mondta a polgármester.

Rendezvénytér épül

További terveikről szólva Horváth Jenő kifejtette: hamarosan kialakítanak egy 100 adagos konyhát, ami a bölcsőde, az óvoda és az iskola mellett az idős emberek igényeit is ki tudja szolgálni. Ezen kívül két éve az önkormányzat megvásárolta a helyi bolt épületét. A 2020 novemberéig pályázati forrásból ott kiépítendő helyi bolt, piac és kávézó ugyancsak többféle funkciót lát majd el. Hozzáfűzte: a megépítésre váró konyha innen szerzi be az elsősorban helyi termékekből álló alapanyagokat és a helyiek is be tudnak vásárolni, másrészt pedig a turistákat is kiszolgálja.

A polgármester hozzátette: zajlik a vár fejlesztésének második üteme. Ehhez kapcsolódva újul meg a következő hónapokban az erődítmény alatti tér, amely egy háromezer ember befogadására alkalmas rendezvényhelyszínné alakul sátorral és színpaddal ellátva. Itt rendezik meg a település szokásos tavaszi-nyári eseményeinek egy részét, valamint a szintén hagyományos őszi szabad pálinka napot. Horváth Jenő kiemelte: a várhoz kötődő építkezéseket megelőzi egy komoly régészeti feltárás. Reményeik szerint – csakúgy, mint a korábbi ásatások – ez is szolgál majd szenzációkkal. Három éve például a vár egykori szökőkútjának darabjai kerültek a felszínre, a polgármester szerint a mostani munka eredményeként is számítani lehet hasonló leletekre.

ÉM-BSZASátoraljaújhely.
BOON.HU


hirdetés