A 660 éves falu könyve

Akt.:
Balról: Emriné Bajnok Zita, Laczkó Gabriella és Riczu Péter
Balról: Emriné Bajnok Zita, Laczkó Gabriella és Riczu Péter - © Fotó: BG
Alsóberecki – Elkészült az Alsóberecki életét bemutató könyvsorozat első kötete.

Alsóberecki történetéről írt könyvet Lackó Gabriella, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatója és Komporday Levente történész. A kötet bemutatóját Alsóbereckiben tartották.

Amit megörökítettünk, azt a helyiek mondták el magukról.” Laczkó Gabriella

Kötődés

A könyvbemutatót a nemrégiben átadott könyvtárépületbe tervezték eredetileg, de akkora volt az érdeklődés, hogy a nagyobb befogadóképességű művelődési házban kellett tartani a rendezvényt. És még így is voltak, akik nem jutottak ülőhelyhez.

– A 660 év ugyan nem kerek évforduló, amelyet általában ünnepelni szoktak, de a település vezetése úgy döntött, itt az ideje a visszatekintésnek, szembenézni azzal, hogy az 1358-ban alapított bodrogközi település hová jutott – mondta köszöntőjében Emriné Bajnok Zita, Alsóberecki polgármestere. – Ez a kötet, amelyet minden család megkap ajándékba, a helyhez való kötődést is szimbolizálja és hozzájárul a falu közösségének erősítéséhez. Ennek a kötetnek, amely első a sorban, lesz még folytatása is a jövőben.

A 32. Karácsony

– Ez a 32. Karácsonyom Alsóbereckiben – mondta a könyvbemutatón Laczkó Gabriella, aki elmondta, az 1980-as év végétől végez lelkészi tevékenységet a településen. – Amikor hozzáláttunk a könyv szerkesztéséhez, még nem tudtam, Sárospatakon egy csodálatos kincsesbánya található Alsóbereckiről. Amit most könyv alakban megjelentettünk, inkább egy forráskötet. Amit megörökítettünk, azt a helyiek mondták el magukról, a faluról a két világháború között. Ebben a kötetben mindenki megtalálhatja valamelyik családtagját, rokonát, ismerősét, barátját. Ez a kötet az alsóbereckiek múltja, és jó, ha van múltunk, mert abból lesz a jelenünk.

A bemutatón megjelent az alsóberecki születésű Riczu Péter is, aki jelenleg Kecskeméten él családjával.

– Amikor kisgyerekként Alsóbereckiben éltem, a nagymamám volt az óvoda vezetője, a nagyapám pedig az iskola igazgatója – mondta Riczu Péter. – Minden gyerekkori emlékem ehhez a faluhoz köt és amilyen gyakran csak tudok, ellátogatok Bereckibe a családommal együtt. Ilyenkor első dolgunk mindig az, hogy elsétálunk azokra a helyekre, amelyekhez szép emlékek kötnek. Ha ennek a kötetnek lesz folyatása és lehetőséget kapok, akkor igyekszem magam is megosztani ezeket a gyerekkori emlékeket.

ÉM-BG


Mező István, gitárral
Szikszó - A közelmúltban jelent meg Mező István új, Gyorstalpaló Lexikon című kötete. A könyvbemutatót Szikszón tartották, ahol Füzesséri József polgármester köszöntötte az érdeklődőket és fiatal művészek adtak – humoros és színvonalas műsor során – ízelítőt a műből, melyet megvásárolhattak a rés...

Reiman Zoltán
Miskolc - Reiman Zoltán „Miskolc a várad, az életed” című könyvét mutatták be múlt szombaton az egyik népszerű belvárosi vendéglátóhelyen. A városi rejtélyeket, legendákat, valamint történeteket felvonultató kötetet, valamint lokálpatrióta íróját Lichtenstein Raymond ajánlotta az érdeklődők figye...Sátoraljaújhely.
BOON.HU


hirdetés