Sátoraljaújhely hírei

2017.11.05. 11:00

Már húszévesek lettek

Sátoraljaújhely - Az újhelyi Bokréta Művészeti Iskola jubileumi éve.

Sátoraljaújhely - Az újhelyi Bokréta Művészeti Iskola jubileumi éve.

20 évvel ezelőtt alakult meg Sátoraljaújhelyen a Bokréta Művészeti Iskola.

Testi fejlesztés nélkül nincs lelki fejlődés." Fehér Eszter

A néptánc szeretete

– Az alapításkor az volt a cél, hogy a sátoraljaújhelyi és a város környéki néptáncmozgalomnak iskolai alapot adjunk – mondja Fehér János, a Bokréta Művészeti Iskola alapítója, az iskolát üzemeltető alapítvány kuratóriumának a vezetője. – Az elmúlt húsz év alatt az alapelv nem változott, ugyanúgy a tánc művészetét tartjuk szem előtt. Korábban foglalkoztunk társastánccal is, de hat év óta már csak a néptáncot oktatjuk. Jelen pillanatban hat kihelyezett tagozattal is rendelkezünk. Az a szándékunk, hogy az iskolában végzettek közül a felnőttkort elérve minél többen bekerüljenek a Zemplén Néptáncegyüttesbe. Ma már van olyan pedagógusunk, aki óvodás korában nálunk kezdte a néptánctanulást.

Az iskola most egy meg­újult épületben működik.

– Ez az épület korábban munkásszálló volt – mondja Fehér János. – Miután sikerült megszereznünk, sokáig dolgoztunk rajta, hogy olyanná váljon, mint most. Másfél év alatt varázsoltunk iskolát belőle, és két évvel ezelőtt megépítettük az emeleti részt is.

Testi és lelki fejlődés

– Az utóbbi években nagyon komoly módszertana lett a néptáncnak – mondja Fehér Eszter, a Bokréta Művészeti Iskola igazgatója. – A legalapvetőbb gondolata ennek a módszernek, hogy testi fejlesztés nélkül nincs lelki fejlődés. A hozzánk bekerülő gyerekek az életkoruknak megfelelően harmadik osztályos korukig csak népi játékokkal és fejlesztő feladatokkal találkoznak, és csak a negyedik osztálytól kezdődik el a néptáncoktatása. Arra nagyon büszkék vagyunk, hogy a nálunk tanulók közül sokan folytatják közép- és felsőfokú tanulmányaikat táncművészeti iskolákban. A mostani tanévünk egy kicsit más lesz, igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a jubileumra. Lesznek belső rendezvényeink, de három olyan nagy eseményünk is lesz, amikor a külső vendégek felé is nyitunk. Ilyen lesz a december 10-i önálló műsorunk a helyi Latabár Színházban összesen 120 táncos fellépésével, a februári Bokrétás bál és a június eleji kétnapos tanévzárónk, amelyen egy valódi gyereknapot szeretnénk tartani a tanítványainknak.

- ÉM-BG -


Programnaptár

2017

November 23–24.: Garabonciás népdaléneklési és népmesemondó verseny

November 24.: Adventi koszorú­készítés

December 10. : Önálló műsor

December 14.: Karácsonyi játszóház

2018

Január 19.: Továbbképzés

Január 24.: Farsangi játszóház

Február 10.: Bokrétás bál

Március 21.: Húsvéti játszóház

Március 23.: Garabonciás szóló néptáncverseny

Április 27.: Tánc világnapja

Április 14–15.: Országos táncház­találkozó

Május 4–5.: Országos szólótánc tanulmányi verseny

Június 1–2: Bokrétás tanévzáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!