Sátánmajom született Szegeden

Fehérarcú saki, közismertebb nevén sátánmajom kölyök született a Szegedi Vadasparkban. Az öthetes kisállatra annyira vigyáz az anyja, hogy a nagyközönség csak hétfőn láthatta először az utódot.. A kihalással veszélyeztett majomfaj a hazai állatkertek közül csak Szegeden látható, az itteni vadaspark az apró termetű, majmok világszerte elismert menedéke.

Csak két kis szempár jelzi az anyja hasán lógó csöppséget, alig lehet észrevenni a szegedi vadaspark legújabb kölyökmajmát, az öthetes sátánmajmocskát. A kis jövevényről egyelőre még nem lehet tudni, hogy fiú vagy lány, így egyelőre még nevet sem kapott gondozóitól. Anyja biztonságot jelentő karjai közül már kíváncsian pislog mindenkire, ismerkedik a külvilággal. A sátánmajom utód megszületése igazi szakmai bravúr, mert a kihalástól veszélyeztetett majomfaj csak azokban az állatkertekben szaporodik, ahol otthonosan érzi magát.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy az állat a nevét onnan kapta, hogy fehér arca van a hímeknek. “A névadók mindig vitatkoznak arról, hogy sámán majom vagy sátán majom, hisz a sámán maszkjához hasonlít talán legjobban, én azt gondolom, hogy mindenképpen egy olyan érdekes állat, amit érdemes megnézni” – tette hozzá.

Az apró testű majmocska 8-20 fős falkákban él, főként Brazilia és Venezuela esőerdeiben honos. Az elmúlt évtizedek kíméletlen fakitermelései miatt jelentősen csökkent az élőhelye, így a természetben is már csak alig párezer példánya él, és ritkaságnak számít a világ állatkertjeiben is.