Sasok a viharban: Viola Judit könyve

Viola Judit
Viola Judit - © Fotó: Kerényi Laszló
Miskolc – Egy esztendővel ezelőtt jelent meg a Sasok a viharban című könyv Viola Judit tollából­.

Évente egy regény. Ez a penzuma Viola Juditnak, aki 1982-ben hittudományi főiskolát végzett, s azóta lelkészként, kántorként és kórusvezetőként szolgálja Göncön a református híveket. Most hétvégén már a másodikat dedikálta a Tiszáninneni Református Egyházkerület miskolci székházának a nagytermében.

Izgalmas történet

Szirtek csúcsán, nemesi sasfészekben dőlhet el a királyság sorsa. Vérzivataros trónviszályos esztendőkben a XIII. századi Magyarországon kalandozunk, IV. Béla király nemrég űzte ki a tatárokat – de alig lát neki az újjáépítésnek, máris fellángol a családi háborúskodás. A királyt még saját gyermekei is támadják a trónért. Az északi országrészt uraló királyhű Aba nemzetség feje, Dávid új erődrendszert épít a birtokán a tatárok ellen, miközben a fiait is fel kell készítenie a küzdelmes életre. A könyvbemutatón érzékletes elő­adásban hallhattunk izgalmas részleteket az új fejezetből.

Viola Judittal, a szerzővel Viskolcz Noémi és Gyulai Éva, a Miskolci Egyetem BTK történelemtudományi Intézetének oktatói beszélgettek a pódiumon. Számukra is érdekesnek tűnt a lelkésznő tájékozottsága az Árpád-házi királyok korából. Mint megtudtuk, Viola Judit minden írása előtt alapos történelmi kutatásokat végez a könyvtárakban és a világhálón. Természetesen mindezt saját fantáziájával, álmaival képes olyan hitelesen megrajzolni, hogy az olvasó előtt már filmszerűen peregnek a Magyarság sorsát hosszú időre meghatározó események. Minden regénye romantikus kalandokban bővelkedik, korhatár nélküli, sőt igazából a fiatalságnak ajánlatos, hogy betekintést kapjanak a Magyarság sorsdöntő esztendeinek történéseibe. Viola Juditot megihlette, hogy az Aba nemzetség lakhelyéhez közel élt. S nemcsak legendák, hanem romok is őrzik emléküket.

Éjszakánként alkot

A könyvbemutató sikeres dedikálással zárult. Ahol mindenki az iránt érdeklődött, hogy mikor olvashatják a folytatást. A szerző elárulta, hogy igazából éjszakánként szállja meg az ihlet, akkor alkot. S a lelkészi munka és a család mellett évente egy új könyvre futja majd. S természetesen a harmadik rész már össze is állt a gondolataiban. S ezek az olvasói találkozók nagy segítségére vannak, hiszen itt derülnek ki, hogy melyek azok a legendák, történetek és történelmi személyiségek, amelyeknek az életét meg szeretnénk ismerni.

– ÉM –